Humberto Tan wil tonnen terug na cancelen Joost Klein: ‘Elke cent!’

Humberto Tan vindt dat de AvroTros een claim moet neerleggen bij Songfestival-organisator EBU als de gediskwalificeerde Joost Klein niet wordt vervolgd. “Hulp, elke cent!”

Humberto Tan en Joost Klein © RTL

Joost Klein is na zijn optreden in de halve finale van het Eurovisie Songfestival tegen duidelijk gemaakte afspraken in gefilmd toen hij net van het podium af kwam. “Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera”, meldt AvroTros. “Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt. Van dit incident is melding gemaakt.”

‘F*ck de EBU!’

Die cameravrouw voelde zich zó bedreigd door Joost dat ze naar de politie is gestapt. Hoewel het nog weken duurt voordat de Zweden überhaupt beslissen of dit een zaak wordt, heeft Songfestival-organisator EBU besloten om Joost te cancelen. Hij mag vanavond niet optreden tijdens de grote finale van het liedjesfestijn.

Buitenproportioneel, zegt AvroTros. “F*ck de EBU!”, roept Cornald Maas. De omroep: “We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident. We zijn heel teleurgesteld en ontdaan.”

‘Elke cent!’

Humberto Tan stelt op X dat AvroTros de 500 duizend euro die een Songfestival-deelname kost moet terughalen bij de EBU als Joost niet vervolgd wordt. “Mocht het Zweedse OM besluiten dat er niks strafbaars is gebeurd en Joost niets strafrechtelijk te verwijten valt: hup AvroTros, iedere cent die de voorbereiding gekost heeft verhalen op EBU.”

Advocaat Geert-Jan Knoops stelt in Op1 dat AvroTros vanmiddag nog naar de Zweedse rechter had kunnen gaan. “Voor zo’n spoedeisend belang staan er altijd rechters stand-by. Stel nu dat over een paar weken het Zweedse OM de zaak seponeert, omdat er geen sprake is van een strafbaar feit, wat doen we dan met de schade?”

Aansprakelijk

Geert-Jan denkt dat we die vijf ton terug kunnen krijgen. “Is de EBU dan aansprakelijk? Ik denk van wel. Dan heeft meneer Klein een claim en kan hij de EBU aansprakelijk stellen. Maar het verbaast mij met zo’n groot belang waarom AvroTros niet al naar de rechter is gegaan.”

Ook advocate Clarice Stenger denkt dat dit een procedure wordt. Zij zegt in RTL Boulevard: “Ik kan me voorstellen dat de hele juridische afdeling van AvroTros is opgetrommeld. Die zitten niet vandaag in de zon in de tuin kan ik me voorstellen.”

Criminalisren

RTL Boulevard-ster Rob Goossens vindt de EBU één grote schande. Hij schrijft op X: “Als Joost Klein inderdaad alleen wat geroepen heeft, en zelfs dat moet nog worden vastgesteld, dan moet de EBU zich kapotschamen voor het criminaliseren van een top-drie-kandidaat. Dankzij artiesten als Joost hebben jullie allemaal te vreten!”

Wat maakt het uit dat Joost een potentiële top-drie-kandidaat is? “Je verneukt de competitie. Als je bijvoorbeeld die Duitser had aangepakt dan had dat geen effect op de uitslag gehad.”

Grensoverschrijdend

Volgens Harm Edens is het niet Joost, maar de cameravrouw die zich heeft misgedragen door Joost herhaaldelijk tegen zijn zin in te filmen. Hij schrijft op X: “Zijn er al beelden van die cameravrouw, die grensoverschrijdend aan het filmen was en die het nu voor alles en iedereen heeft verpest??? Mogen we die beelden even zien??”

Ook VI-gezicht Özcan Akyol wijst op de rol van de cameravrouw: “Dus iemand gedroeg zich als zo’n hysterische wielersupporter op een berg en nu moet de renner naar huis. Klinkt heel zinnig.”

En RTL Boulevard-ster Luuk Ikink: “Wat een schande dit. De EBU heeft de droom van een jonge jongen kapot gemaakt als dit klopt.”

Zielig en belachelijk

Cabaretier Jochem Myjer is verbijsterd. “De wereld is gek geworden of ik al te oud om het te begrijpen. De man heeft net voor miljoenen mensen opgetreden en heeft een hoge dosis adrenaline en emoties. Dan kan je binnen enkele minuten daarna heftiger reageren dan normaal. Lijkt me geen reden tot diskwalificatie. Belachelijk.”

MAX-baas Jan Slagter vindt dat we uit de EBU moeten stappen en dus met het Songfestival moeten stoppen. “Wat een zielige en belachelijke vertoning. Zullen we stoppen met het Songfestival? Goed statement van AvroTros. Ik wacht nog op een veroordeling van Frederieke Leeflang (NPO) voor dit belachelijk besluit van de EBU. Lidmaatschap EBU opzeggen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat AvroTros de EBU moet gaan aanklagen als Joost Klein niet wordt vervolgd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen