Henny Huisman krijgt bijval na Joost Klein-sneer: ‘Het is uitmelken’

Henny Huisman incasseert flink wat kritiek met zijn sneer aan het adres van Joost Klein, maar er zijn ook mensen die er ongeveer hetzelfde over denken. “Het voelde als uitmelken.”

Joost Klein en Henny Huisman © NPO

Als het over Joost Klein gaat, dan gaat het er ook vaak over dat hij op jonge leeftijd beide ouders is verloren. Aan het eind van zijn liedje Europapa zit ook een eerbetoon aan hen, en daarom wilde hij na zijn optreden op het Eurovisie Songfestival niet gelijk backstage gefilmd worden. Het leidde uiteindelijk tot een veelbesproken incident.

Bijval voor Henny

Volgens Henny Huisman is het een beetje overdreven hoe emotioneel Joost daarover is: “Het verliezen van zijn ouders schijnt hem nog parten te spelen. Niet dat het minder erg is, maar dat is al wel vijftien jaar geleden. Mijn moeder overleed vorige maand om 16.45 uur en ik stond om 20.30 uur op het podium. Je bent óf artiest, óf je bent het niet.”

Het is de oud-presentator op enorm veel kritiek komen te staan, maar er zijn ook mensen die er een soortgelijke mening over hebben. Eén daarvan is de beruchte mediacriticus Victor Vlam.

Overleden ouders

Victor heeft ook vraagtekens bij de constante aandacht voor het verleden van Joost. “Het ging te vaak over zijn overleden ouders. Dat is ook een beetje een gevoelig punt en weet je, ik begrijp ook: het is onderdeel van zijn verhaal”, zegt hij in zijn podcast De Communicado’s.

“Hij verloor natuurlijk zijn ouders op jonge leeftijd. In de outtro van het lied stond dat ook centraal, maar op een gegeven moment vond ik dat het er gewoon te veel over ging. Het voelt als uitmelken en dat is een grens die je toch niet over wil gaan, want daar krijgt iedereen toch een klein beetje een ongemakkelijk gevoel bij.”

‘Ging de grens over’

Waar heeft Victor zich vooral aan gestoord? “Hij ging bij mij de grens over toen hij van RTL Boulevard een vraag kreeg of het nou zo’n bijzondere act was. En zijn reactie was letterlijk: ‘Heb jij al veel weeskinderen gezien die zoiets doen als ik?’ Ja, en dan denk ik wel bij mezelf: om kritiek te hebben te pareren door je overleden ouders erbij te pakken…”

“Ja, dan voelt het een beetje alsof je hun overlijden gebruikt om kritiek op jou de kop in te drukken. Ik ben zelf ook in de afgelopen vier jaar mijn beide ouders verloren. Ik zou zelf heel veel schroom voelen om dat op die manier in te zetten en ik had eigenlijk gewoon plaatsvervangende schaamte toen ik hem dat hier hoorde zeggen.”

“Dus ja, ik vind het helaas niet sympathiek overkomen dit…”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het slim dat Joost Klein zo mediaschuw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen