Had Joost Klein überhaupt het Songfestival kunnen winnen? ‘Nee’

Songfestival-fans werden in het weekend wakker met een flinke kater door de diskwalificatie van Joost Klein. Maar had hij het liedjesfestijn überhaupt naar ons land kunnen halen? “Nee.”

Joost Klein © NPO

De onderzoeksredactie van het gezaghebbende Omrop Fryslân zet in een uitgebreide analyse uiteen dat Joost Klein nooit meer had kunnen winnen, ook niet als hij op het laatste moment tóch had mogen meedoen van organisator EBU. “Uit een analyse van de gegevens blijkt dat Klein het festival mathematisch niet kon winnen.”

Goede televoting

Nederland kreeg tijdens de tweede halve finale in totaal 182 punten en moest daarmee alleen de Israëlische inzending voor laten gaan. In de halve finale stemde alleen het publiek mee, benadrukt Omrop Fryslân. In de finale draait het ook om de punten van de vakjury en die hadden het optreden van Joost al wel beoordeeld.

De vakjury’s hebben Joost op de twaalfde plek gezet met 58 punten. Hoe het publiek zou stemmen in de finale zullen we nooit weten, maar: “Het is wel aannemelijk dat Klein een goed televotingresultaat had neergezet. Nederland werd immers tweede in de halve finale, waarbij alleen het publiek mocht stemmen.”

Geen winnaar

Joost had echter nóóit meer kunnen winnen, aldus Omrop Fryslân. “Nee, dat is mathematisch onmogelijk. Van het publiek had Nederland maximaal 444 punten kunnen halen (12 punten van 37 landen). Met de 58 jurypunten erbij, kom je op een totaal van 502 punten.”

Zwitserland behaalde uiteindelijk 591 punten. “Als Nederland bij alle landen eerste was geworden, dan had Zwitserland nog wel wat punten ingeleverd. Maar dat kunnen er niet meer dan 38 zijn, en dus had Zwitserland altijd op 553 punten geëindigd. Dat is meer dan Nederland met dit juryresultaat had kunnen halen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is uw mening over Joost Klein in de afgelopen etmalen veranderd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen