Froukje de Both ernstig onder vuur: ‘Die vrouw is een nuttige nitwit’

Froukje de Both ligt ernstig onder vuur omdat ze reclame maakt voor het controversiële bedrijf Vitakruid, dat mensen op basis van discutabele testjes allerlei supplementen aansmeert.

Froukje de Both © Nick van Ormondt

Dat je Arie Boomsma met een hele badkuip zout moet nemen is inmiddels overduidelijk, maar er zijn nog veel meer BN’ers die keihard cashen door allerlei onnodige supplementen aan te prijzen bij hun volgers. Eén daarvan is Froukje de Both, die ongegeneerd reclame maakt voor de controversiële pillen- en poederboer Vitakruid.

Blafbrief

Vitakruid biedt allerlei online testjes aan waarna je een advies krijgt op het gebied van supplementen. Vier minuten en twintig vragen verder hopen ze je een hele apothekerskast vol potjes aan te smeren, want dat zou je allemaal véél gezonder maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen nauwelijks of geen supplementen nodig hebben.

Dat is nog tot daaraantoe, maar Vitakruid maakt het nu wel héél bont. De bekende wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack stelt de praktijken van Vitakruid regelmatig aan de kaak, maar wordt nu geïntimideerd door een blafbrief van de Vita-toga, schrijft hij op Insta. Hij wordt aansprakelijk gehouden voor ‘substantiële omzet- en reputatieschade’.

Ranzig

Ongelooflijk ranzig natuurlijk. Er is hier volgens Adriaan sprake van een zogeheten SLAPP-zaak. Een strategic lawsuit against public participation, zaken die worden aangespannen door rijke individuen of machtige bedrijven. “Niet zozeer om hun recht te halen, maar om journalisten te intimideren met schadeclaims en slopende procedures”, klinkt het.

Adriaan: “Juridische intimidatie van journalisten is een vaker voorkomende praktijk. Dit is dus ook wat Bob van Inge van Vitakruid doet. Dit soort dreigende teksten. Uiteraard niks gerectificeerd en zelf verhinderdata doorgegeven voor een eventueel kort geding. Daarna trok Bob zijn keutel weer in, omdat-ie natuurlijk geen poot heeft om op te staan.”

Intimidatie

Het is gewoon ‘journalistje intimideren’, vindt Adriaan. En dat komt volgens hem dus náást het verspreiden van desinformatie en daar geld aan verdienen, het opleiden van therapeuten om desinformatie te verspreiden, het inhuren van ‘ambassadeurs die antivaxx- en antizonnebrandonzin verspreiden’ en dus die dubieuze vitaminetesten.

Tim Hofman steunt Adriaan in zijn strijd met deze ‘supplementenschorriemorrie’. “Over hoe supplementenboer Vitakruid onder leiding van Bob van Inge een onafhankelijk journalist intimideert. Áls je je dan door een pillenwinkel in de luren wil laten leggen, weet dan waar je koopt. Of als influencer: weet voor wie je werkt”, aldus Tim.

Froukje

En zo komen we bij al die BN’ers terecht die dit soort praktijken kennelijk ondersteunen, waaronder Froukje de Both. “Terwijl Bob van Inge, eigenaar van Vitakruid, druk bezig is met het juridisch intimideren van critici, gaat zijn peloton aan nuttige nitwits vrolijk verder met onzin verspreiden”, schrijft Adriaan bij haar foto.

Ook BN’ers als Gwen van Poorten en Geraldine Kemper steunen deze onzin. “Wat zegt dat over jullie, jullie rol als mediamaker en de verantwoordelijkheid die jullie pakken? Get the fuck out.”

Heilzame

Arie loopt voorop in de Vita-polonaise. “Ja, laten we uiteraard niet het koeterwaalskanon des vaderlands vergeten. Mooie sier maken met je zogenaamd heilzame gezondheidstips en zalvende houding, intussen continu onzin verspreiden namens een bedrijf dat journalisten intimideert en pseudowetenschap verheerlijkt.”

Hoeveel krijgt zo’n Froukje eigenlijk voor zo’n Insta-post waarin ze Vitakruid promoot? “Denk rond de 5 à 10k voor een bericht en 3 stories, maar het wisselt natuurlijk per BN’er/influencer.”

Kaching!

Update 19.10 uur

Bob van Inge van Vitakruid reageert: “Mijn doel is nooit geweest Ter Braack ‘de mond te snoeren’, of ’te intimideren’. Ik ben een voorstander van vrijheid van meningsuiting en heb ook meermaals lering getrokken uit de zaken die Ter Braack aankaartte. We trekken een grens als er onjuiste en misleidende beschuldigingen over ons bedrijf gedaan worden.”

“We hebben van het kort geding afgezien, omdat Adriaan op advies van zijn advocaten aan ons de toezegging gedaan heeft dat hij de onrechtmatige beschuldigingen over mijn bedrijf nooit meer zal uiten. We betreuren het dat er nu op basis van halve waarheden zo op de persoon wordt gespeeld.”

Instagram

De dubieuze reclame van Froukje:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het schandalig dat iemand als Froukje de Both zich inlaat met zo'n bedrijf?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen