Elodie Verweij terug na bizarre Hoogervorst-blunder: ‘Nachtmerrie’

AD-journaliste Elodie Verweij, bekend van talkshows op televisie, heeft wékenlang gezwegen na haar bizarre Hans Hoogervorst-blunder, maar nu is ze terug. “Ja, ik heb er slecht van geslapen.”

Elodie Verweij © RTL

Elodie Verweij laat zich wel héél makkelijk om de tuin leiden. De kersverse politiek verslaggeefster van het AD heeft een foptelefoongesprek gehouden met iemand die zich voordeed als VVD-prominent Hans Hoogervorst en is er met boter en suiker ingetrapt. Ze schreef eind maart zonder het te dubbelchecken een artikel over dat hij premier zou willen worden.

Nachtmerrie

Het ergste is nog dat het AD dit nieuws er met een pushbericht uit stuurde, waardoor het bij honderdduizenden mensen op de telefoon terechtkwam. Het nieuws over Hoogervorsts vermeende ambities werd ook overgenomen door andere media, maar het bleek dus fake news. Zó gênant, zeker omdat ze pas sinds kort bij het AD werkt.

Na die megablunder verdween Elodie even helemaal uit de media; we hoorden níets meer van haar, zelfs niet op X. Maar nu is ze weer terug. De blunderende journaliste heeft een interview gegeven aan NPO Radio 1. “Allereerst: het is echt de grootste nachtmerrie die je maar kunt hebben als journalist. Ik zal je vertellen hoe zo’n dag dan gaat.”

Hoogervooooorst

Nu Geert Wilders geen premier wordt, wilde Elodie de ambities van andere prominenten peilen. “We hadden een lijstje gemaakt op de redactie en mijn chef Laurens zat eigenlijk al de hele dag van: ‘Jongens, we moeten Hoogervorst bellen, we moeten Hoogervorst bellen’, maar we hadden allemaal z’n nummer niet.”

Ze vervolgt: “Ik ben ook maar gaan rondvragen en toen heb ik van een heel betrouwbare bron z’n nummer gekregen. Ik ben gaan bellen en die man… Ik moet eerlijk zeggen: het bleef even stil aan de telefoon, maar dat is wel vaker met bekende Nederlanders. Ik zei: ‘Joh, met Elodie Verweij van het AD, is dit Hans Hoogervorst?’ ‘Hoogervooooorst!’”

Split second

Elodie geloofde het direct. “In een split second voel je gewoon: dit is Hoogervorst, want hij heeft ook een heel karakteristieke stem met een licht Engelse tongval. Het klopte allemaal. Die man stelde zich voor als Hoogervorst, hij sprak als Hoogervorst en hij gaf ook nog eens antwoord op de vragen die ik stelde aan Hans Hoogervorst.”

Het was voor Elodie genoeg om er in te tuinen. “Ik heb nergens in het proces gedacht: dat is Hans Hoogervorst helemaal niet. Ik ken hem niet persoonlijk, maar wel vaak gezien en op beeld, dus ja, je weet wel ongeveer hoe zo’n man praat. Ik ben politiek journalist, ik heb de bandjes teruggekeken en de fragmenten. Ik had geen twijfel.”

Phishing mail

Het was heel overtuigend, aldus Elodie. “Het was heel kort. Ik zei: ‘Goh, zou je misschien wel minister willen worden in een kabinet met PVV?’ ‘Nee, nee, geen minister.’ Dus ik zei: ‘Maar uw naam gaat wel rond. Zou u dan minister-president willen worden?’ ‘Nou, nou, dat is wel een mogelijkheid, ja.’ Het was echt heel levendig. Het leek bijna een soort van phishing mail.”

Wat deed Elodie toen? “Ik ben meteen naar de redactie gerend, want ik had beet. Ik zei: ‘Jongens! Lachen!’ Achteraf denk je: ja, misschien als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat het vaak ook. Wat ik misschien had moeten doen, of dat weet ik wel zeker, is even rust inbouwen en bedenken: klopt dit wel? Want het gaat misschien te makkelijk.”

Hartslag

Elodie heeft het niet gedubbelcheckt, geeft ze toe. “Ik had hem misschien nog even terug moeten bellen samen met een collega. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb wel gewoon in m’n telefoon het bewijs staan dat ik iemand had gebeld, maar niet dat ik met Hans Hoogervorst heb gesproken. De andere kant van de lijn ken je niet. Ik heb het ook niet opgenomen.”

Ze was aanvankelijk koppig toen ze hoorde van Hoogervorsts ontkenning. “Ik dacht: nou ja, dat is raar. En dan: ‘Nee, hij ontkent dat hij je gesproken heeft.’ Dan gaat je hartslag wel een paar tellen omhoog kan ik je vertellen. Het was heel vervelend. Je wil het niet, want je wil vooral dat je berichtgeving klopt en dat die altijd boven iedere twijfel verheven is.”

Slecht geslapen

Elodie is nóg aan het bijkomen. “Ik had echt een soort van mindfuck in m’n hoofd, want ik dacht: ik heb die man gewoon gesproken. Dan ga je het uitzoeken en met de echte Hans Hoogervorst bellen en dan blijkt toch dat het niet klopt. Dan zit er maar een ding op: keihard rectificeren. Ik ben door alle schaamte heen gegaan, ik vond het verschrikkelijk.”

Heeft Elodie die nacht kunnen slapen? “Nou, die eerste nacht wel. Toen dacht ik nog: het waait wel over. Maar het waaide niet over. Toen heb ik wel echt een week lang heel slecht geslapen. Ik was wel even koppig aan het begin, want je gelooft het gewoon niet dat het niet klopt, maar op een gegeven moment weet je dat je sorry moet zeggen.”

Weet ze wie haar in de maling heeft genomen? “Nee. Ik heb nog heel vaak gebeld, maar diegene niet meer gesproken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Elodie Verweij: foutje kan gebeuren of niet het scherpste mes in de la?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen