Özcan Akyol bevestigt verhaal over stoute appjes Matthijs: ‘Klopt!’

Kan het mes nóg dieper in de rug van Matthijs van Nieuwkerk? Özcan Akyol bevestigt het verhaal over een boos clubje oud-collega’s dat over ‘appjes naar vrouwen’ zou beschikken.

Özcan Akyol en Matthijs van Nieuwkerk © SBS, NPO

Özcan Akyol zat gisterenavond éindelijk in Vandaag Inside om tekst en uitleg te geven over zijn bizarre rol in de Matthijs van Nieuwkerk-rel. Hij heeft het schandaal rond de presentator enórm opgeblazen door op televisie te beginnen over een vermeend brulfilmpje. Een filmpje dat mede aanleiding was om zijn handen van zijn tv-bestie af te trekken.

Eus heeft spijt

Heeft schandaalstoker Eus er spijt van? “Ik denk dat dat onhandig was, terwijl ik wel had gezegd: ‘Het is geen gezellig gedrag wat je ziet in het filmpje, maar het is ook niet onwettig, hij slaat niemand, het is geen verkrachting, maar ongezellig gedrag tijdens een repetitie.’ Toen werd ik inderdaad een leugenaar genoemd omdat het filmpje er niet zou zijn.”

Het brulfilmpje bleek uiteindelijk een onschuldig fragmentje uit een oude docu over DWDD, waarin Matthijs zich hooguit wat geïrriteerd gedraagt. Maar brullen? Dat doet hij er niet op. “Toen kwam het filmpje en toen was het filmpje niet sterk genoeg. Ja, ik kan er niets aan doen dat de verwachtingen zo hooggespannen waren.”

Docu niet gezien

Waarom heeft Eus niet vanaf het begin af aan gezegd dat hij gewoon wat oude beelden uit de DWDD-docu heeft gezien? “Ik heb die documentaire toen niet gezien. Het werd mij zo uitgelegd. Kennelijk hebben die specifieke fragmenten er wel in gezeten. Ja, oké, maar de inhoud blijft hetzelfde. Een ongezellige repetitie.”

De intrigekweker stelt nu ook dat hij nooit heeft gezegd dat die beelden de reden waren om zijn vriendschap met Matthijs te herwaarderen. “Nee, dat heb ik ook niet gezegd. Dat is een soort mediarealiteit geworden, telkens gecultiveerd op allerlei andere sites en podcasts en vloggers en weet ik veel wat.”

Tamelijk hysterisch

Het is allemaal te veel uit proportie getrokken, meent Eus. “Achteraf gezien, met alle dynamiek die is ontstaan, dacht ik: dat had ik misschien beter niet kunnen zeggen. Maar tegelijkertijd: ik vind het wel tamelijk hysterisch wat er al drie weken gebeurt.”

Maar Eus heeft die geruchtenmachine toch zelf gevoed? Sterker nog: hij heeft die machine zelf in elkaar gezet! Gastheer Wilfred Genee: “Kijk, René kwam op een gegeven moment ook met het verhaal dat er een hele eskader is dat staat te wachten om Matthijs van Nieuwkerk neer te maaien.”

Stoute appjes

René van der Gijp vertelde vorige week in VI, op basis van gesprekken met Eus, namelijk: “Er zijn drie, vier mensen die bij DWDD werkten en die hebben op hun telefoon behoorlijk wat materiaal. Een werkt bij Op1, de anderen ook hier op dat Mediapark. Die hebben veel materiaal, maar ook appjes naar vrouwen. Alles hebben ze.”

Zij beschikken ook nog over een ander filmpje, heeft Gijp toen gehoord van Eus. “Het is allemaal materiaal van de afgelopen acht jaar dat opgenomen is bij repetities. (…) Ze houden het lekker voor zichzelf en op het moment dat Matthijs eventueel weer over zes of zeven maanden de terugkeer aankondigt, dan komt het weer.”

‘Ja, dat klopt!’

Als Wilfred Eus met dit verhaal confronteert, antwoordt de mythebouwer bevestigend: “Ja, dat staat ook gewoon in de krant. Dat heb ik hem verteld hier. Dat stond in de krant. Iedereen weet ervan die erbij betrokken is. Wat is daar zo bijzonder aan?”

Wilfred: “Dat was voor mij nog vrij nieuw allemaal.”

Eus wijzend naar René: “Hij heeft het van mij gehoord en laatst stond het in de krant.”

Wilfred verbaasd: “Dat is dus een groep mensen die Matthijs van Nieuwkerk opwacht?”

Algemeen bekend

Dit is volstrekt nieuwe informatie, maar Eus doet wederom net of iedereen dit allang weet: “Het is algemeen bekend volgens mij, iemand die de krant leest weet het ook, dat er appgroepen zijn waarin het heel stevig in de gaten wordt gehouden, ja, wat er allemaal gebeurt.”

Wilfred: “Ik heb het niet in de krant gelezen, ik heb het uiteindelijk van René gehoord.”

Eus: “Ik kan je nu een screenshot van het AD laten zien waarin het gewoon staat dat er appgroepen zijn.”

Kreunappjes

Voor de duidelijkheid: het AD schreef op 5 februari het volgende: “In WhatsAppgroepen van oud-DWDD’ers worden verschillende linkjes gedeeld van verhalen, maar mensen zijn voorzichtig met het geven van hun mening. De angstcultuur zit nog altijd diep. In een kleiner comité bespreken ze hun ervaringen en de bevindingen in het rapport.”

Dus níets over materiaal dat de afgelopen acht jaar zou zijn opgenomen en appjes naar vrouwen. Die informatie komt echt énkel en alleen van Eus, maar Wilfred laat dit boven de tafel hangen. En zo verschuift de focus zich van een vermeend brulfilmpje naar vermeende kreunappjes: wat schreef Matthijs naar die vrouwen? En waar zijn die appjes?

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waar denkt u dat de kreunappjes van Matthijs van Nieuwkerk zich bevinden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen