RTL-baas Peter van der Vorst aan zet: contract Matthijs in shredder?

Peter van der Vorst moet kleur bekennen: is hij écht de tv-man met een moreel kompas? Of gooien we hem straks op één hoop met Frans Klein? “Ik denk dat hij nu over Matthijs denkt: oei.”

Peter van der Vorst en Matthijs van Nieuwkerk © RTL

Het kan niet anders dan dat Peter van der Vorst een bepaalde cancelclausule heeft opgenomen in het contract met zijn kersverse aanwinst Matthijs van Nieuwkerk. Dat RTL hem gelijk kan lozen als er allemaal onoorbare dingen uit het rapport naar het wangedrag bij DWDD komen. Houdt Peter aan hem vast na de nieuwste onthullingen?

Laat RTL dit passeren?

Matthijs heeft volgens de huidige baas van BNNVARA een medewerker bij de keel gegrepen en tegen de muur aan geduwd, en het onderzoeksrapport stelt dat er ook seksueel wangedrag plaatsvond op de DWDD-redactie. Dit kan RTL toch niet laten passeren totdat het grondig is uitgezocht? Het lijkt er vooralsnog wel op…

RTL tegen De Telegraaf: “Matthijs heeft zijn fouten (..) publiekelijk erkend, excuses gemaakt en zelfreflectie getoond. De inzichten die Matthijs heeft opgedaan (..) en de gesprekken die hij heeft gevoerd (..) hebben bij hem een nieuw bewustzijn gebracht over zijn rol en gedrag. Nu is het tijd dat hij met die nieuwe inzichten weer aan de slag kan.”

‘Dit zijn nieuwe feiten’

Er is nu echter sprake van nieuwe feiten, zegt Rob Goossens aan de desk van RTL Boulevard. “Er staat wel degelijk iets nieuws in, namelijk dat de scope groter is en dat er ook seksueel wangedrag was waarbij leidinggevenden met ondergeschikten sliepen. Daar wisten we officieel niks van.”

Hij vervolgt: “De verhalen gingen wel, maar ik ben heel benieuwd: heeft Matthijs van Nieuwkerk daar ook, op het moment dat hij zijn eerste gesprekken met RTL had, iets over gezegd?”

Repercussies

Daar sluit mediajournalist Mark Koster zich bij aan. “Ik denk dat het wel repercussies gaat krijgen, omdat er meer details in staan dan in de Volkskrant stonden. Ook het seksuele component komt erbij én dat hij niet alleen was, maar dat het schering en inslag was op die redactie. Ik denk dat RTL hier ook weer iets mee moet”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Angela de Jong schrijft in het AD dat ze denkt dat Peter maar één optie heeft. “Eerst een hele grote bezem door het Mediapark, pas dan wil ik geloven dat er echt iets gaat veranderen. En dat betekent ook dat RTL zich dringend moet afvragen of de zender het nog steeds aandurft om Matthijs van Nieuwkerk een nieuw podium te geven.”

‘Is dit genoeg?’

Humberto Tan merkt in zijn talkshow op: “Dit is nieuw, hè. Dit wisten we nog niet.” Tafelgast Tina Nijkamp vervolgens: “Ik denk wel dat RTL nu denkt: oei. Ik denk wel dat deze nieuwe feiten en dit rapport wat explosiever zijn dan dat Volkskrant-artikel was. En ook dat het bij het publiek een nieuwe smet op Matthijs brengt.”

Het zit zijn populariteit in de weg, aldus Tina. “Ik denk dat RTL denkt: oei, dit is wel héél heftig wat er allemaal is gebeurd. Ik denk dat ze Matthijs wel gewoon aan het werk laten gaan eind april, maar het zou me ook niet verbazen als ze dat toch nog uitstellen naar het najaar bijvoorbeeld.”

‘Wil publiek nog wel?’

Angela vraagt zich af of de kijker Matthijs überhaupt nog wil zien. “Het moet toch een geweldige ervaring zijn om hem te zien en je dan af te vragen of hij misschien eerder op die dag een van zijn redacteuren bij de keel heeft gegrepen, over de tafel heeft getrokken en tegen de grond heeft geduwd. Omdat bijvoorbeeld het geluid bij de repetitie niet goed was.”

Vindt NPO-bazin Frederieke Leeflang eigenlijk dat Matthijs nog wel een plek verdient bij RTL? “Dat moet u aan RTL vragen. Hij is nu werkzaam daar. Dat is de werkgever en die moet vaststellen of ze wel of niet vinden dat Van Nieuwkerk daar een plek heeft”, zegt ze in Nieuwsuur.

‘RTL wil ranzigheid’

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe vindt dat Matthijs moet inpakken, schrijft ze op X. “Als je je echt ‘kapot schaamt’, kap dan met tv en redacties.Je hebt ernstig gedragsprobleem, communiceert via agressie/vernedering en beseft nog steeds niet dat wie je kop ziet, denkt aan kwaad dat je anderen aandeed? Geen spat veranderd, wegwezen!”

Die man kan moeiteloos met pensioen, denkt ze. “Precies. Maar RTL wil de ranzigheid, sensatie en de kijkcijfers. Ik verwacht van omroepen dat ze zo’n veelpleger geen podium bieden en gelegenheid om op redacties weer onmenselijk tekeer te gaan.”

‘Heeft Peter spijt?’

EenVandaag-redacteur Marc Belinfante kan zich niet voorstellen dat Peter zichzelf níet achter de oren krabt. “Zou RTL-directeur Peter van der Vorst al spijt hebben dat hij DE Matthijs naar RTL heeft gehaald?”, schrijft hij op X.

Journalist Ton F. van Dijk daarop: “Nou, hij begint vast te twijfelen.”

Eén ding is zeker: RTL kan er bijna niet onderuit om Matthijs op z’n minst op non-actief te zetten totdat duidelijk is wat er waar is van het vermeende fysieke en seksuele wangedrag, stelt integriteitsonderzoeker Marjan Olfers in Humberto. “Nu willen mensen toch weten: was jij degene die dat fysieke geweld gebruikte?”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen