Potentieel premier Geert Wilders na Matthijs-terreur: ‘Weg met NPO!’

Geert Wilders, de potentiële nieuwe minister-president van ons land, denkt dat het na alle Matthijs-terreur en schandalen bij de NPO tijd is om de boel op te doeken. “Weg ermee!”

Geert Wilders en Matthijs van Nieuwkerk © SBS, RTL

Het is geen geheim dat Geert Wilders een bloedhekel heeft aan de publieke omroep. De huidige stroom aan schandalen bij de NPO gebruikt hij nu om richting vergaande bezuinigingen – of liever nog: opheffing – te bewegen. De voorman van PVV, die middenin formatieonderhandelingen zit, laat Hilversum weer eens flink schrikken…

‘Hele NPO afschaffen!’

Wilders heeft namelijk een bericht op X geplaatst waarin hij klip en klaar laat blijken hoe hij over de Matthijs van Nieuwkerk-terreur en het andere wangedrag binnen het omroepbestel denkt. “Wat zou het terecht en mooi zijn die publieke omroep in het geheel af te schaffen.”

De kans dat er zeer fors zal worden gesneden in de NPO is groot, omdat alle formerende partijen kritisch zijn over het omroepbestel. Wilders is veruit het meest kritisch en er zijn weinig andere standpunten waarop collega-partijleiders hem tegemoet kunnen komen, dus waarschijnlijk zal hij dit punt met gemak grotendeels binnen kunnen halen.

Geschrokken reacties

Ze zijn op het Mediapark dus helemaal niet blij met dit bericht van Wilders. “Geert, dat je dit wil weet ik. Maar waarom zou je het ‘terecht’ vinden”, vraagt EenVandaag-verslaggever Marc Belinfante zich af.

Journalist Ton F. van Dijk, voormalig zenderbaas van Nederland 1, schrijft: “Hij wil niet regeren. Hij is verslaafd aan de golf van populisme waarop hij zo graag surft.”

Kort door de bocht

Het is te kort door de bocht, vindt oud-politicus Geert Dales. “Achter die tekst had moeten staan: …en te vervangen door een publieke omroep zonder al die verenigingen, stichtingen en andere rechtspersonen, met allemaal een kantoor, directeur, afdelingshoofden, redacteuren, raden van toezicht en andere geldverslindende overhead.”

Ton: “Ja, er had inderdaad iets achter moeten staan. De omroepen hebben nog miljoenen leden, meer dan politieke partijen, be careful what you wish for. Alleen nog SBS?”

Niet eens

Nieuwsuur-gezicht Arjan Noorlander heeft goede hoop dat Wilders dit er niet doorheen kan drukken:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen