Merel Ek (29) schrikt zich kapot: zwangerschapsdiscriminatie bij VI

Merel Ek (29) is haar baantje bij Vandaag Inside niet zeker als ze zwanger raakt, want Johan Derksen wil haar plek aan de bar in dat geval niet garanderen. “Dat is vervelend voor een redactie.”

Johan Derksen en Merel Westrik © SBS

Gezien haar buitensporige libido is het niet uitgesloten dat Merel Ek ergens in de komende jaren zwanger raakt, als ze dat al wil en het haar gegeven is. In dat geval moet ze wel vrezen voor haar baantje bij Vandaag Inside, want Johan Derksen is het wat dat betreft helemaal eens met de horkerige WNL-baas Bert Huisjes. Een zwangerschap? Hoogst ongewenst!

‘Heel vervelend’

Bert heeft zich als omroepbaas schuldig gemaakt aan verwerpelijke zwangerschapsdiscriminatie en de enige prominent die daar begrip voor heeft is – hoe kan het ook anders – Johan Derksen. “Dat is op een kleine redactie, zeker een beginnende redactie, heel vervelend”, zegt de voetbalanalist in Vandaag Inside.

Opgestaan is plaats vergaan, aldus Johan. “Zo’n vrouw is zes maanden weg, dan komen er anderen die het goed doen. Dan is het moeilijk om als zij weer terugkomt te zeggen tegen die mensen die het goed doen: ‘Nu moet jij weer weg, want zij komt.'”

Merel schrikt

Wilfred Genee kan zijn oren niet geloven. “Wij als man zijnde, dat kan ons nooit overkomen dat we zwanger kunnen worden. Dus wij zitten altijd goed dan, dat is toch belachelijk?”

Johan: “Nee, dat kun je wel belachelijk vinden, maar ik heb leiding gegeven aan een organisatie waar ik daar last van had.”

VI-ster Merel Ek schrikt er als jonge vrouw van dat ze kennelijk bij een programma werkt waar een zwangerschap als ongewenst gezien wordt. “Ja, maar Johan, als je kinderen wil of je wil voortbestaan als mensheid, dan moet je toch gewoon zwanger worden? Dan moet mij mijn baan toch niet kosten?”

Kunstje

Johan reageert gelaten op haar geschrokken reactie. “Ik ken het kunstje, hoor. Maar het is natuurlijk zo dat het binnen een kleine organisatie heel lastig is, want dat meisje heeft recht op zwangerschapsverlof, maar dan komt er een ander op haar plaats te staan. Die anderen doen het geweldig, en zij komt terug. En dan moet je een beslissing nemen.”

Merel ergert zich eraan dat Johan zo laconiek reageert op het wangedrag van Bert Huisjes. “Het zijn niet de minste mensen die daar aan het woord komen. Jij zegt altijd: ‘Ik vind het zó laf als mensen anoniem hun verhaal doen.’ Nou, dat snap ik nu wel. Als je het vervolgens on the record doet, word je dus helemaal kapotgemaakt (wijst naar Johan, red.).”

‘Eva niet zielig!’

Johan kotst op de ex-WNL-dames die opstaan tegen Bert. “Die solidariteit met zielige vrouwen van jullie slaat nergens op.”

Merel: “Het zijn geen zielige vrouwen. Eva Jinek is geen zielige vrouw. Roos Moggré is geen zielige vrouw.”

Johan: “Nee, maar kijk, zo’n man wil frisse dames. Die wil lekkere meiden in beeld. En dan komt iemand terug van zwangerschapverlof en dan is zo iemand 20 kilo aangekomen. Een mevrouw die te zwaar is en een twijfelgeval is, dan zeggen ze: ‘We zetten een lekkere jonge meid neer.’ Zo gaat dat. Dat is een beslissing die een hoofdredacteur neemt.”

X

Johan zorgt ook op social media voor verbijstering:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Johan Derksen vindt zwangerschappen op de redactie ongewenst. Verwerpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen