Martin Gaus wil verbod op ‘ranzig’ tv-programma Carlo Boszhard

Martin Gaus sluit zich aan bij de massale kritiek op de omstreden tv-show van Carlo Boszhard. De hondenfluisteraar vindt zelfs dat er een verbod moet komen op Married At First Sight.

Martin Gaus en Carlo Boszhard © NPO, RTL

Er is al langer kritiek op Married At First Sight, maar nu lijkt bij steeds meer mensen het besef in te dalen dat het heel onsmakelijk is om gewone mensen zó schaamteloos te gebruiken voor wat kijkcijfers. Het is volgens critici gewoon onethisch om wildvreemden met elkaar te laten trouwen op basis van zogenaamd wetenschappelijk onderzoek.

Ranzige televisie

Wat de boel extra discutabel maakt, is dat er helemaal geen wetenschappers aan de RTL 4-show van Carlo Boszhard verbonden zijn. Kandidaten dénken dus dat ze op basis van een soort wetenschappelijk model aan iemand gekoppeld worden, maar de realiteit is natuurlijk dat tv-makers vooral uit zijn op matches die vuurwerk opleveren.

Martin Gaus pleit voor een verbod op deze show, laat hij weten op NPO Radio 1. “Ik heb een mening. Mijn opinie is: ranzige televisie. Ranzige televisie is over de rug van onkunde of rare ideeën van mensen, hen deel te laten nemen aan zo’n programma. Je kunt één conclusie hebben: het gaat hen niet om de relatie, maar om het laten zien dat ze er zijn.”

‘Grote schande’

Carlo moet zich rot schamen, vindt Martin, de Dr. Phil van de hondenwereld. “Ik vind het een schande dat er omroepen zijn of instellingen zijn die dit soort programma’s maken. Ik ben niet voor censuur, maar het klopt niet. Het past helemaal niet in het systeem van hoe mensen een relatie aangaan. Een relatie bouw je op, een relatie groeit.”

Hij vervolgt: “Zeg me niet dat je iemand gewoon bij een ambtenaar zet en die zegt: ‘Jullie kunnen nu gaan trouwen.’ Het slaat nergens op. Hoe kleden die mensen zich eigenlijk uit? Er is niets opgebouwd. Dat gaat toch niet vanzelf? Dat moet groeien. Iedereen weet met alle logica van de wereld dat het volkomen krankzinnig is. Een schande vind ik het.”

Martin wil verbod

Presentator Ron Vergouwen vraagt Martin op de man af: “Dus jij vindt eigenlijk dat dit soort programma’s verboden moeten worden?”

Ja, antwoordt hij daarop. “Dat vind ik, maar er zijn heel veel mensen die een andere opinie hebben, maar ik vind dat.”

Wetenschap volgens Married At First Sight: 100 procent kans op drama, 93,5 procent kans op een scheiding.

Fragment

De uitspraken van Martin:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen