Eva Jinek onthult vier redenen om RTL-megasalaris in te leveren

Eva Jinek had vier redenen om haar RTL-megasalaris in te leveren en terug te keren naar de publieke omroep. En een spannende salarisconstructie hoort daar in elk geval níet bij…

Eva Jinek © NPO

Het heeft bij veel mensen verbazing gewekt: Eva Jinek die haar topsalaris bij RTL – naar verluidt 1,2 miljoen euro per jaar – én haar megavakanties opgeeft om hele lange seizoenen te gaan draaien bij de NPO voor een ‘schamele’ twee ton. Ze gaat zes keer zo weinig verdienen, maar wel meer uitzendingen maken. Wat zit hier precies achter?

‘Ik ga er op vooruit!’

Eva heeft er vier redenen voor, vertelt ze op NPO Radio 1. De belangrijkste? Haar gezin. “Ik denk dat ik er gezien mijn leven enorm op vooruitga. Ik heb een babytje van vijf maanden en een jongen van vijf. Ik vond het fantastisch om late night te doen, het is een magisch tijdstip, maar ik kan mijn man straks ’s avonds zien en mijn kind naar school brengen.”

Reden twee? “Wat voor mij heel belangrijk is: ik wisselde af met andere presentatoren en nu kan ik er gewoon acht maanden per jaar zijn, vier dagen per week. De kijker gaat met mij dat hele tv-seizoen meemaken. Dat heb ik altijd wel gewild en nu gaat dat gebeuren om zeven uur. En ik ben nooit meer moe als het goed is. Dat lijkt me ook wel leuk.”

Allermooiste tijdstip

Eva’s derde argument is het tijdstip dat ze op NPO 1 krijgt: zeven uur ’s avonds. “Zeven uur is het allermooiste tijdstip wat de NPO heeft op NPO 1, dus dat is ook een enorme eer.”

De laatste reden? De uitdaging. “Ik ben ook iemand die in mijn hele carrière op zoek is geweest naar nieuw avontuur en dingen die ik nog niet heb gedaan. Dit is een ander tijdstip en dat vergt iets anders ook van mij. Ik hou ervan. Ik wil nooit te lang op een plek blijven zitten, dus al die elementen bij elkaar maken dat ik er voor mijn gevoel heel erg op vooruitga.”

Voorbereidingstijd

Het eerste jaar bij AvroTros is boffen voor Eva: ze krijgt wél die twee ton, maar hoeft pas vanaf september te werken. “Ik moet je eerlijk zeggen: in die twintig jaar dat ik in de journalistiek werk heb ik nog nooit zo’n lange voorbereidingstijd gehad. Als het aan mij lag zou ik nu al beginnen, maar het uitzendschema zat vol, dus ik kan niet eerder beginnen.”

Wat gaat eigenlijk de naam van het programma worden? ‘Jinek’ weer? “We zijn er nog over aan het nadenken. Ik was het ook… Ik weet het niet. Ik dacht: nu is het tijd voor iets anders misschien.”

‘Eva’ dan? “Dat is voorbijgekomen. We zitten nog helemaal in de brainstorm, dus als mensen ideeën hebben…”

Salarisconstructie

Wat is de reactie van Eva op de geruchten die er gaan over een salarisconstructie? “Ik snap hoor dat mensen vragen over het geld. Het was ook een onwerkelijk salaris. Dat is ook gewoon zo. Het was fantastisch, maar dat salaris wat ik nu krijg is nog steeds een gigantisch groot salaris en ik krijg een ander soort leven, wat voor mij veel beter past.”

De gekortwiekte gastvrouw besluit: “Er is geen salarisconstructie. Ik krijg van niemand anders dan AvroTros geld. Ik ga erop vooruit. Ik mag om zeven uur iets maken, ik zie mijn kinderen ook opgroeien, het is het beste tijdstip van de NPO. Het is voor mij een no-brainer.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek gaat een heel tv-seizoen (acht maanden dus) draaien. Verstandig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen