Royce de Vries stelt boekhandel ernstig teleur: ‘Uitermate beroerd’

Royce de Vries geniet een voorkeurspositie in de media, maar daarbuiten heeft niet iedereen evenveel ontzag voor de zoon van de beroemde Peter R. de Vries. “Zijn werk is uitermate beroerd.”

Royce de Vries © NPO

Als zoon van Peter R. de Vries hoeft hij maar met z’n vingers te knippen of Khalid & Sophie en RTL Boulevard springen in het gareel: de mediapositie van Royce de Vries is ijzersterk. Hij heeft laatst een nieuw boek uitgebracht en dat werd in deze programma’s gebracht als een soort breaking news. Als het absolute openingsitem.

Enorm veel gemopper

De reden dat die programma’s zo Royce-gezind zijn is duidelijk: met Khalid Kasem runde hij jarenlang zijn advocatenkantoor en RTL Boulevard is het programma waar zijn vader werkte. Maar is al die aandacht voor het boek van Royce wel terecht? Of valt het allemaal toch een klein beetje tegen?

Het bekende literaire weblog Tzum stelt zich de vraag of het boek van Royce, Ik beloof je dat ik honderd word, ‘de grote zeperd van het jaar’ wordt. “Tot nu toe blijven de boekhandelaren een beetje stil, maar uit diverse anonieme bronnen horen we enorm veel gemopper over het boek.”

100.000 exemplaren

De uitgeverij, De Arbeiderspers, drukte op voorhand 100 duizend exemplaren, maar verklapte niet om welk boek het zou gaan. “Veel boekhandels kochten het boek in op grond van de literaire reputatie van De Arbeiderspers en waren wel enigszins teleurgesteld dat er een misdaadboek de winkel werd binnengerold”, weet Tzum.

Roos Custers, werkzaam bij de boekhandel Godert Walter in Groningen, uit in de podcast Lezen is Vurrukkulluk pittige kritiek. “Er werd alleen maar gezegd dat dit boek alle boekwinkels op grote schaal vooraf zouden moeten inkopen. ‘We zeggen alleen niet wie de auteur is.'”

‘Erg teleurgesteld’

Het bleek dus het dagboek van Peter R. de Vries te zijn. “Aangevuld met aantekeningen van zijn zoon, die naar een auto is vernoemd”, sneert Roos.

Scoort het boek een beetje? “Integendeel. Bij Godert Walter waren we ietwat teleurgesteld natuurlijk dat de 20 bestelde exemplaren nou niet direct bij het assortiment van de winkel passen. Maar ook, ik heb dat boek doorgebladerd, ik heb de achterflap gelezen, ik word daar niet heel blij van…”

Beroerd geschreven

Het is echt een slecht boek, vindt Roos. “Het is toch wel uitermate beroerd geschreven door de zoon die vernoemd is naar een auto. Er staan dan plaatjes in van: ‘Dit is een foto van mijn trouwdag’, ‘Dit is de vrouw, ik ben niks als man zonder haar’. Dat soort… Ja.”

De presentator van dienst: “En dat voor die socialistisch-literaire uitgeverij De Arbeiderspers!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ziet u Royce de Vries graag op televisie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen