‘Peter van der Vorst verliest baan als Matthijs weer de fout in gaat’

Peter van der Vorst verliest zijn baan als tv-directeur van RTL mocht Matthijs van Nieuwkerk wederom de fout in gaan, verwacht mediacriticus Victor Vlam. “Er zal dus toezicht komen.”

Peter van der Vorst en Matthijs van Nieuwkerk © RTL/Tom Cornelissen

Het begint mediacriticus Victor Vlam een beetje te ergeren dat er zoveel focus wordt gelegd op Matthijs van Nieuwkerk en of hij wel of niet terug kan komen op televisie. Het is volgens hem namelijk evident dat de televisiester nóóit meer de fout in gaat, omdat hij nu weet dat iedereen op hem let. “Ik word een beetje moe van al dat geanalyseer.”

Volledig tot inkeer

Matthijs is echt wel veranderd, verwacht Victor. “Weet je wat het is?”, zegt hij in zijn podcast De Communicado’s. “Ik denk gewoon dat hij het nooit meer gaat doen en niet omdat hij hervormd is als persoon of dat hij volledig tot inkeer is gekomen, want ik denk dat het op latere leeftijd heel moeilijk is om te veranderen van persoonlijkheid.”

Hij vervolgt: “Nee, ik geloof dat het nooit meer misgaat, omdat er een heel sterke incentive is om het nooit meer te doen, namelijk: op het moment dat hij ook maar een klein beetje opnieuw over de schreef gaat, dan is a) de kans heel groot dat het in de media komt en b) de consequenties zijn gigantisch, want dan is het écht einde carrière.”

‘Vorst verliest baan’

En niet alleen voor hem, zegt Victor. “Ook voor de top van RTL. Als blijkt dat Matthijs van Nieuwkerk zich opnieuw als een tiran heeft gedragen, dan verliest Peter van der Vorst z’n baan, Sven Sauvé kan z’n baan verliezen en de mensen bij MediaLane in de top moeten ook vrezen voor hun baan.”

MediaLane is het bedrijf van de dochter van Joop van den Ende. “Niemand zou dan meer met dat productiebedrijf in zee willen gaan als dat naar buiten komt. De incentives zijn er om heel sterk toezicht te houden op wat er gebeurt. Feitelijk staat Matthijs van Nieuwkerk onder curatele en dat zal zo blijven voor de rest van zijn carrière.”

Nodige clausules

Co-host Lars Duursma denkt dat Matthijs ook wel een serieuze waarschuwing heeft gehad. “RTL zal de nodige clausules op dit gebied hebben opgenomen in zijn arbeidscontract. Dat is gewoon zero tolerance: één overtreding en het is exit RTL zonder doorbetaling van z’n salaris.”

En dat is effectief, stelt Lars. “Dan heb je wel een stevige stok achter de deur die meer zoden aan de dijk zet dan wat er ook eventueel in een Van Rijn-rapport staat.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen