Jan Slagter waarschuwt Geert Wilders: ‘Met álles wat in mij zit!’

Jan Slagter waarschuwt Geert Wilders dat hij zich met hand en tand gaat verzetten tegen eventuele bezuinigingen op de publieke omroep. Of erger nog: heel afschaffen van de gehele NPO.

Jan Slagter en Geert Wilders © RTL, SBS

Het is zo goed als zeker dat de NPO moet gaan bezuinigen na de enorme verkiezingsoverwinning van Geert Wilders. Er zijn niet veel punten waarop mogelijke coalitiepartijen hem tegemoet kunnen komen, maar het korten van de publieke omroep, of eventueel het afschaffen ervan, is waarschijnlijk wél bespreekbaar. En dat vindt MAX-baas Jan Slagter heftig.

Hongaarse toestanden

Jan moet er niet aan dénken dat er straks misschien niet veel meer over is van de publieke omroep. Kan hij André van Duin en Janny van der Heijden straks nog wel op vakantie sturen? Of allemaal mensen in een baktent neerzetten? Het wordt spannend, maar één ding is zeker: de hoogtijdagen van de NPO liggen qua budget achter ons.

En dat baart Jan zorgen. Hij zegt in de Party: “Een democratische rechtstaat zonder publieke omroep kan echt niet, dan glijden we af naar een land, bijvoorbeeld Hongarije, waar de media aan banden is gelegd door de politiek. En als de politiek iets niet moet doen, is het zich bemoeien met de publieke omroep en de kranten, de media.”

‘Zo ken ik hem niet’

Wilders moet echt even dimmen, vindt Jan. “Als een geluid je niet bevalt, kun je niet zeggen dat het moet stoppen. En zo ken ik meneer Wilders helemaal niet, dus ik wil best met hem het gesprek erover aangaan. Het kan misschien best wel anders nog; we kunnen misschien kijken naar minder bureaucratie, minder beleidsmedewerkers…”

Maar dan houdt het ook wel op, aldus Jan. “Aan de programma’s moet je niet komen. Als publieke omroep doen we daar miljoenen mensen een plezier mee; 87 procent van alle Nederlanders kijkt één keer per week naar de publieke omroep. De commercièle stations zeggen ook dat ze gebaat zijn bij een sterke publieke omroep.”

Met hand en tand

Jan kondigt echt serieuze acties aan als Wilders aan de door hem zo geliefde publieke omroep komt. “Geert Wilders kan dus wel zeggen dat hij de financiering geheel wil beëindigen, maar ik ga mij met alles wat in mij zit verzetten als dat zou gaan gebeuren.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Kan er wel wat geld af bij de NPO?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen