Hélène Hendriks heeft spijt van stem op VVD: ‘Een verloren stem’

Hélène Hendriks, die als onderdeel van VI een van de belangrijkste vrouwelijke opiniemakers van Nederland is, is teleurgesteld in Dilan Yesilgöz. “Mijn stem op de VVD is een verloren stem.”

Hélène Hendriks en Dilan Yesilgöz © SBS 6

Waar Johan Derksen bij de verkiezingen op Pieter Omtzigt heeft gestemd, zijn Hélène Hendriks en René van der Gijp voor de VVD gegaan. Maar nu de leider van die partij, Dilan Yesilgöz, heeft geroepen dat de VVD niet in een volgend kabinet zal gaan zitten, balen ze daar ontzettend van. “Als ik dit geweten had, dan had ik er niet op gestemd”, zegt René.

Hélène baalt

Hélène denkt daar hetzelfde over. “Ik ook, precies hetzelfde.”

René: “Ik had niet gestemd. Ik vind: je hebt een verantwoordelijkheid. Wat Johan zegt: je bent volksvertegenwoordiger, we hebben dingen op te lossen, dan moet je over je schaduw heen stappen en gewoon weer meewerken. Dat ben je gewoon verplicht.”

Johan Derksen: “Mensen die op de VVD hebben gestemd, hebben geen reden om het nog eens te doen.”

René: “Het wordt nu een soort FC Dilan en daar heb ik niks mee.”

Verloren stem

Hélène vindt het belachelijk dat de VVD als derde partij van Nederland weigert om mee te regeren. “Het is een verloren stem. Wat ik apart vind aan het hele verhaal: als je heel veel kiezers verliest, dan moet je zorgen dat je de kiezers weer terugkrijgt en dat doe je in mijn ogen niet om achterover te zitten en te gaan kijken naar een ongeluk.”

Dát is wat Dilan denkt dat er gaat gebeuren, stelt Hélène. Zowel PVV, NSC als BBB hebben immers weinig bestuurlijke ervaring. Wilfred Genee: “De kiezer is klaar met al die spelletjes en wat doet de VVD als eerste? Die begint onmiddellijk het spelletje weer te spelen.”

T*ringzooitje

Johan wordt nu gewoon echt dóódmoe van de VVD. “Ik ben heel teleurgesteld en heel boos. De VVD heeft er een teringzooitje van gemaakt in Nederland, hè? Dan noem ik uiteraard Groningen en die toeslagen, maar ook de immigratie.”

Hij vervolgt: “Rutte heeft altijd gezegd: ‘Ik wil de tijd hebben om dat op te lossen’, en nu komen ze met twee partijen met rookies die helemaal geen ervaring hebben en nu zien ze de bui hangen, want als de VVD weer aanschuift (…) dan zijn ze bang dat ze doorzakken.”

Moreel verplicht

Puur een politiek spelletje dus, aldus Johan. “Ik vind: als je er in al die jaren zo’n puinhoop van gemaakt hebt, dan ben je moreel verplicht om nu mee te doen om de boel op te lossen.”

Hij besluit: “Dit is weer een strategische zet. Daar heeft ze over nagedacht. Die Dilan is een sprekende pop van de mannetjesmakers achter de schermen.”

Buikspreekpop

De, zoals Johan haar noemt, buikspreekpop in actie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u het eens met Hélène Hendriks?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen