Geert Wilders doet beklag over dramaseries op televisie: ‘Rotzooi’

Geert Wilders vindt dramaseries op televisie tegenwoordig van abominabele kwaliteit. De PVV-leider vindt het allemaal niet te vergelijken met Swiebertje van vroeger. “Dat was beter.”

Geert Wilders © MAX

Meer dan ooit lijkt Geert Wilders komend jaar in een coalitie terecht te willen komen. Veel mensen willen een rem op de immigratie naar ons land en de PVV lijkt daarvoor onmisbaar te zijn. Het charmeoffensief is in elk geval begonnen: de PVV-leider zat gisteren in het keuvelprogramma Tijd voor MAX om over zijn jeugdherinneringen te praten.

Films in safe house

Politici die interviews geven over hun privéleven: het is hemeltergend saai. En tot overmaat van ramp begon Wilders ook nog eens te oreren over zwart-witfilms, zoals zijn favoriete film How Green Was My Valley uit 1941. “Een hele mooie film. Het is een ingewikkeld verhaal. Ik heb die de afgelopen tien, vijftien jaar altijd met mijn moeder samen gekeken.”

Zijn moeder is nu 90. “Ze zit in een verpleeghuis, maar toen dat nog niet zo was, kwam ze een paar keer per jaar naar mij toe, in mijn safe house waar ik woon, en dan vond ze het leuk om samen dat soort films te kijken. Uit de dertiger, veertiger en vijftiger jaren, waar zij ook herinneringen aan heeft. Ik heb daar ook een liefde gekregen voor die films.”

‘Veel beter dan nu’

Al die films zijn beter dan wat we nu voorgeschoteld krijgen, briest Wilders. “Het waren mooie films, vaak zwart-wit, veertiger jaren en op een manier gemaakt… Als je het met nu vergelijkt vind ik dat het toch wel wat extra’s heeft. Het is ook goed gespeeld.”

“Als je een moderne serie nu vergelijkt met – voor de mensen die ongeveer mijn leeftijd hebben – bijvoorbeeld een Swiebertje, op de Nederlandse televisie, dan vind ik nog steeds de Swiebertje’s vaak beter gespeeld. Hoewel het in een goedkoop decor en minder ingewikkeld is, was het veel echter dan wat je nu allemaal voor rotzooi te zien krijgt vaak.”

Lieve vrouw

Hoe gaat het eigenlijk met zijn bejaarde moeder? “Ik hoop dat ze nu kijkt, want ik heb haar gezegd dat ik nu hier ben. Nogmaals: het is een ontzettend lieve vrouw, negentig jaar, en het gaat redelijk goed met haar. Ze zit in een verpleeghuis, maar is gelukkig nog relatief gezond.”

Hij vervolgt: “Ze kwakkelt wel vaak een beetje, maar een hele sterke vrouw. Ze is toch vaak, meestal gelukkig, goed bij zinnen, dus ik ben daar wel heel erg trots op, op zo’n moeder.”

Paar uur op visite

Wilders ziet haar naar eigen zeggen veel te weinig. “We hebben afgelopen vrijdag de campagne geopend in Venlo. Dan ga ik natuurlijk eerst een paar uur naar haar toe, maar de afstand Den Haag – Venlo is niet om de hoek. Ik ga er helaas te weinig heen, maar het is altijd een feest om er te zijn.”

Is ze trots op hem? “Ja, ze is het niet altijd eens met wat ik doe en wat ik zeg, maar een moeder is een moeder, dus ze is gelukkig wel altijd heel trots op mij geweest.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Blijft u wel eens wakker bij Tijd voor MAX?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen