Caroline van der Plas verbaast bij tv-debat: ‘Waarom zeg je niets?!’

Caroline van der Plas mag als vijfde partij in de peilingen lang niet met ieder tv-debat meedoen, maar ze zat gisteren wel in die van College Tour. “Maar daar zei ze bijna niets!”

Caroline van der Plas © NPO

Elodie Verweij, chef politiek van de late RTL-talkshows, heeft aandachtig naar het eerste grote televisiedebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zitten kijken. En ze was niet de enige, want er zaten gisterenavond maar liefst 1,1 miljoen mensen voor de buis om het College Tour-debat met gastheer Twan Huys te aanschouwen.

‘Waar was Caroline?’

De gastenlijst van Twan was opmerkelijk, omdat hij naast de lijsttrekkers van de drie grootste partijen ook de nummer vijf ontving: Caroline van der Plas. Waar de nummer vier was? Dat vroeg Geert Wilders zich ook af; hij vindt dat Twan een PVV-hater is. De presentator verweert zich door te zeggen dat er alleen oud-College Tour-gasten aanschoven.

Hoe dan ook: Caroline had daar dus een mazzeltje mee, maar volgens Elodie heeft ze die niet voldoende benut. “Je zag wel dat bepaalde lijsttrekkers de moeite namen om in te breken, bijvoorbeeld een Timmermans of Dilan Yesilgöz. Die reageerde ook ad-rem op de andere vragenstellers. Maar wat mij vooral opviel is: waar was Caroline van der Plas?”

Ongemakkelijke setting

Caroline was té onzichtbaar, vervolgt Elodie aan tafel bij Renze op Zondag. “Ik vond haar zo stil. Je zei het net al bij de aankondiging: er waren vier partijen en zij is eigenlijk de vijfde partij in de peilingen. Voor haar dus een heel bijzonder moment dat ze er toch bij mocht zijn, maar eigenlijk mengde ze zich er gewoon niet tussen.”

Hoe kan dat? “Zij is wat minder ervaren dan de rest. De rest heeft toch wat meer debatervaring. Dit was voor haar een ongemakkelijkere setting. Aan het eind kwam ze wel een beetje terug.”

Linkse zaal

Mede-tafelgast Angela de Jong merkt vervolgens op dat er ook niet bepaald fans van Caroline in de zaal zaten. “Het was niet haar zaal ook, denk ik, hè?”

Elodie: “Nee, het was echt volgens mij een Timmermans-zaal.”

Gastheer Renze Klamer: “Zo’n zaal vol met studenten zit vol met jonge progressieve linkse stemmers.”

Elodie: “Ja. Hij pakte hen ook volledig in met het kernenergiepunt.”

Kleine kans voor PVV

Lange tijd gold het RTL-premiersdebat als officieuze aftrap van verkiezingscampagne, maar die vindt nu plaats op zondag 5 november. Daarvoor zijn de lijsttrekkers van de drie grootste partijen in de peilingen uitgenodigd: Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (PvdA-GroenLinks).

Weer pech voor Wilders dus. “Er is een kleine kans dat Wilders ook nog mag aanschuiven, maar dan moet de PVV voor 26 oktober nog sterk stijgen in de peilingen”, weet de Volkskrant.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen