Yesim Candan verbijstert VI met plekje op D66-lijst: ‘Is een gekkie!’

Yesim Candan zorgt voor verbijstering bij Vandaag Inside met haar elfde plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. “Dat is gewoon een gekkie. Die kan ik niet serieus nemen!”

Johan Derksen en Yesim Candan © SBS 6

Ze is tot nu toe vooral bekend van haar mislukte optreden in Vandaag Inside, haar bezoekjes aan HLF8 en als beste vriendin van Ferry Doedens: de 48-jarige Yesim Candan. Ondertussen schijnt ze online ook nog her en der wat columns te hebben geschreven. En kennelijk heb je dan genoeg bagage om de politiek in te gaan.

Yesim op plek elf

Hoe ze het voor elkaar heeft gekregen is onduidelijk, maar Yesim staat op de elfde (!) plek van de D66-kandidatenlijst. “Ik snap dit dus niet, want er zijn zat Kamerleden bij D66 die nu gedwongen weg moeten maar meer ervaring hebben, ook op deze thema’s. Zouden de leden ingrijpen?”, schrijft politiek journalist Chris Aalberts op X.

En ook de mannen van Vandaag Inside zijn verbijsterd. Yesim was te gast in VI op de dag nadat Johan Derksen zijn veelbesproken kaarsuitspraken had gedaan. Ze zorgde daar voor flink wat irritatie en is daarna nooit meer uitgenodigd. Daar baalde ze ontzettend van, omdat Yesim erop hoopte vaste gast te worden.

‘Een gekkie!’

Johan vindt het echt bizar, zegt hij in Vandaag Inside. “Als ik in Tjeerd de Groot zijn schoenen zou staan, dan zou ik vanavond nog mijn lidmaatschap opzeggen. Als je dus twee plaatsen achter die juffrouw die hier een keer heeft gezeten staat… Daar kwam geen verstandig woord uit. Dat was gewoon een gekkie. Die kon ik niet serieus nemen.”

Tafelgast Job Knoester: “Ze willen geen stemmen. Ik denk dat D66 geen stemmen wil.”

‘Écht?!’

René van der Gijp weet even niet over wie het gaat: “Is dat die met die rode lipjes?”

Presentator Wilfred Genee: “Ja, die staat nu op plaats elf bij D66!”

René: “Écht?!”

Johan: “Die heeft er álles aan gedaan om in de media te komen, om op te vallen, om zich te onderscheiden enzo en bij D66 is dat gelukt, maar ik heb haar nog nooit op één verstandige opmerking kunnen betrappen.”

‘Wat een gek!’

Job vindt Yesim een nietsnut. “Toen zij hier zat en ik belde in vanuit mijn vakantie – dat was toen na de kaarsrel – toen dacht ik: wat is dat voor gek aan de bar? Zij is hier toen komen zitten volgens mij, alleen maar om jullie even de les te lezen. Ze liet jou toen niet uitpraten. Ik dacht: die is niet helemaal goed.”

Wilfred: “Het liep toen niet heel soepel. Dat is de conclusie. Maar goed, misschien dat het daar wel goed loopt. Diversiteit, vrouwen, homorechten.”

Kleurtje

Daar gelooft Johan niet in. “Ik kan het me niet voorstellen. Op basis waarvan… Zij heeft een kleurtje, dat is tegenwoordig heel belangrijk… En ze heeft lipstick! Ik weet niet hoe belangrijk dat is.”

Job: “Je kunt je wel afvragen waarom als je columnist bent, je geschikt bent om in de Tweede Kamer het volk te vertegenwoordigen.”

Johan: “Zij heeft helemaal geen politiek verleden. In de Kamer moet je wel een politiek verleden hebben. Dat je het wereldje kent.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Yesim Candan op plek 11 van de D66-lijst. Waarom?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen