Ook Wilfred Genee denkt dat nieuwe kijkcijfermeting niet klopt

Wilfred Genee denkt dat er iets niet helemaal goed gaat met de nieuwe kijkcijfermeting. Megahits zijn opeens flops en teleurstellende titels ineens hits. “Zal het allemaal wel kloppen?”

Wilfred Genee © SBS 6

Er is iets héél raars aan de hand in Hilversum: het nieuwe tv-seizoen is begonnen met een volstrekt nieuwe methode om kijkcijfers te meten en de tv-bobo’s proberen de nieuwe scores zoveel mogelijk onder de pet te houden. Pas na een week worden de cijfers gepubliceerd, als ze zijn opgeplust met allerlei uitgestelde cijfers. Maar klopt het allemaal nog wel?

Rare kijkcijfers

Er gebeuren namelijk wel héél gekke dingen nu de nieuwe meting is gestart: Boer Zoekt Vrouw is ineens geen megahit meer, Ik Hou Van Holland is plotseling een flop en Chateau Meiland scoort pardoes hogere kijkcijfers dan ooit tevoren, terwijl de scores al langere tijd daalden en de algemene consensus is dat de mensen hier wel op uitgekeken zijn.

Vandaag Inside hoort bij de titels die profiteren van de nieuwe kijkcijfermeting. Het programma wás al een succes, maar nu worden moeiteloos aantallen als 1,3 miljoen kijkers aangetikt. Zónder uitgesteld kijken. Voordat de nieuwe meting van start ging waren dat er zo’n 900 duizend. Heel erg raar dus allemaal.

‘Klopt het wel?’

Wilfred Genee vindt het leuk dat VI opeens zoveel beter scoort, maar wantrouwt de enorme schommelingen in de kijkcijfers wel. “Hé, gisteren 1,4 miljoen kijkers jongens. Ja, 1,4 miljoen kijkers”, zegt hij in de aflevering van gisteren.

Collega René van der Gijp begrijpt er ook niks van: “Bizar, hè?”

Wilfred trekt de betrouwbaarheid van de scores in twijfel. “Zal het nou allemaal wel kloppen die cijfers, denk je, Eus, of twijfel je een beetje?”

‘Ik twijfel’

Ook tafelgast Özcan Akyol gelooft er niks van. Hij antwoordt: “Ik twijfel een beetje. Het is toch heel raar? Vooropgesteld: dit programma is razendpopulair en er kijken heel veel mensen naar. Er is een nieuwe meting en ineens blijken er 1,5 miljoen mensen te kijken naar Chateau Meiland en dit cijfer is ook weer opgekrikt en de NPO kijkt niemand meer naar.”

Hij vervolgt: “Weet je? Dat je twijfelt… Ik kan het niet hard maken en ik weet het ook gewoon niet, maar anders betekent het wel dat we dan tien jaar lang verkeerde cijfers hebben gekregen. Hiervoor.”

Geheime scores

Johan Derksen lijkt het niet helemaal te volgen. “Jawel, maar het is wel logisch dat de uitgestelde kijkers er nu bijgeteld worden.”

Özcan verduidelijkt: “Ja, maar die zijn er nog niet eens bij opgeteld.”

Wilfred: “Nee, die moeten nog komen.”

Johan: “Ik vind het ook een beetje een gekke ingreep om de cijfers niet meer te publiceren, alleen omdat Angela de Jong ze anders meteen heeft.”

Wilfred: “Maar wij krijgen ze allemaal. En iedereen krijgt ze in het vak, dus wat maakt het dan nog uit?”

Groot verschil

Özcan vindt het geheimhouden van de kijkcijfers ook belachelijk. “Ja, je kunt ze overal krijgen.”

René begrijpt de gepikeerde tv-baasjes niet. “Waar maak je je druk om, man?”

Wilfred: “Jij denkt dus dat het niet klopt?”

Özcan: “Nee, dat zeg ik niet, maar het valt op dat het een verschil is. Wat hebben we dan in het verleden gezien? Wat is er toen getoetst? Misschien waren sommige programma’s toen wel heel goed bekeken. Misschien was SBS 6 al jarenlang een succesnummer, maar werden die cijfers steeds lager gegeven aan ons. Vreemd, toch?”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen