Na Temptation Island-rel: moet RTL ook stoppen met Love Island?

RTL heeft met frisse tegenzin de stekker uit Temptation Island getrokken. Nou ja, voorlopig. Maar kan het héle genre verleidings-tv eigenlijk nog wel? Of moet Love Island ook stoppen?

Love Island © RTL

Er is een enórm gedoe over Temptation Island. Na jaren en jaren is iedereen het er eindelijk over eens dat het ranzig en smakeloos is dat RTL probeert om liefdesrelaties kapot te maken voor de kijkcijfers. Twee zelfmoordpogingen en een schadevergoeding van 30 duizend euro later, is dit verleidingsprogramma toch maar on hold gezet.

Love Island-exit?

Maar kan dit soort onethische televisie überhaupt nog wel in dit tijdperk? Mediacriticus Victor Vlam vindt van niet. “Ik denk eigenlijk dat RTL geen andere keuze heeft dan gewoon dit hele genre te stoppen. Dan heb ik het niet alleen over Temptation Island, maar ook over een programma als Love Island, wat qua opzet best wel vergelijkbaar is.”

RTL’s tv-baas Peter van der Vorst kan het gewoon niet maken om dat voort te zetten, zegt Victor in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. “Dat moet je echt van de buis halen.”

Beschadigend

Is dit niet gewoon ietwat ordinair tv-amusement? Dat moet toch kunnen? “Nee. De kijker kan er niet op vertrouwen dat wat zij zien niet vreselijk beschadigend is voor de mensen die het betreft. Het wordt gepresenteerd als een soort van soap met veel drama en veel ruzie, maar het gaat om echte mensen die echte consequenties ervaren.”

Victor vervolgt: “Het is doelbewust bedoeld om te zorgen dat relaties kapotgaan. Het is een combinatie van een heel sadistische insteek plus een heel manipulatieve productie. Het komt eigenlijk samen om een ultieme situatie te creëren die voor mensen gewoon verschrikkelijke consequenties heeft.”

Grote kans

Dat het bij Temptation Island misgaat, wil toch niet zeggen dat het ook bij Love Island misgaat? Victor vult aan in zijn podcast De Communicado’s: “Ik denk dat als er problemen zijn bij Temptation Island, dat er ook een hele grote kans is dat er vergelijkbare problemen zijn bij Love Island. Dit genre is op dit moment gewoon besmet.”

Wat vindt RTL ervan? Die willen niet reageren, zegt co-host en communicatie-expert Lars Duursma. “We hebben RTL gevraagd om een reactie over Love Island, maar daar willen ze het in ieder geval niet over hebben.”

30 duizend euro

Eén ding is zeker: als RTL kandidaten van Temptation Island af probeert te kopen met 30 duizend euro, dan wéét je dat het goed mis is, besluit Victor op NPO Radio 1. “30 duizend euro wordt natuurlijk niet zomaar betaald. Dat is een extreem hoog bedrag. We hebben het ook met letselschadeadvocaten besproken.”

Wat zeggen die? “Die zeggen: ‘Normaal gesproken worden dit soort bedragen betaald als iemand voor jouw neus wordt doodgeschoten en je houdt er PTSS aan over.’ Dán betaal je misschien 30 duizend. Het feit dat RTL dit zónder een rechtsgang betaalt, geeft aan dat er misstanden zijn achter de schermen en dat er daadwerkelijk bewijs voor is.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat RTL moet stoppen met álle Temptation Island-achtige programma's?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen