Na felle kritiek: Peter van der Vorst zet Temptation Island on hold

Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL, kiest er na druk van buitenaf alsnog voor om Temptation Island vooralsnog on hold te zetten. “Eerst de gesprekken met de melders.”

Peter van der Vorst © RTL

Ze zullen op de burelen van RTL vast gehoopt hebben dat ze er met een afkoopsom van 30 duizend euro van af waren: gedoe over cash cow Temptation Island. Helaas: de zeer zorgwekkende situatie over de kandidaten die meedoen aan dit verleidingsprogramma heeft alsnog tot media-ophef geleid en daardoor rest Peter van der Vorst slechts één mogelijkheid.

Ophef in de media

Na zeer felle kritiek van invloedrijke critici als Angela de Jong en Johan Derksen, heeft de RTL-bobo alsnog besloten om Temptation Island voorlopig on hold te zetten. En dat is natuurlijk meer dan terecht als er kennelijk dermate veel leed plaatsvindt dat Voice-advocaat Sébas Diekstra er zijn handen vol aan heeft én er sprake is van zelfmoordpogingen.

Het AD wijst er fijntjes op dat Peter de beslissing pas heeft genomen ná ophef in de media. “De keuze is gemaakt naar aanleiding van de ophef die is ontstaan rond het datingprogramma.”

Wat zegt Peter?

Peter zegt de situatie toch echt serieus te nemen. “Het beeld dat wordt geschetst in dit artikel door advocaat Diekstra maakt het nog urgenter om samen met producent Simpel Zodiak met de melders in gesprek te gaan. Die wens hebben we eerder deze week in een gesprek met Diekstra al uitgesproken.”

Hij vervolgt: “We hebben tot op het moment van deze reactie nog niets gehoord en hebben zelf geen nieuwe meldingen gekregen. We hopen dat hij zo snel mogelijk op onze uitnodiging ingaat, zodat we een compleet beeld kunnen krijgen van de situatie. We vinden het uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze oud-deelnemers zelf te horen.”

Aannames

Wel wijst Peter erop dat er nu veel indianenverhalen rondgaan. “Wij begrijpen dat er veel wordt gereageerd vanuit partijen op wat er in de media verschijnt. Veel aannames zijn niet juist. Onder andere over nazorg en boeteclausules. Er wordt intensieve nazorg geboden en met deelnemers wordt uitgebreid stilgestaan bij het doel van boeteclausules.”

Hij vervolgt: “Dat gaat nooit over melden, alleen over spoilers en spelbederf. In het hele maakproces wordt benadrukt dat melden altijd mogelijk is. Een andere aanname is een nieuw seizoen. Er is nog geen nieuw seizoen besteld en we zullen daarin geen nieuwe stappen zetten totdat we meer duidelijkheid hebben. Eerst de gesprekken met de melders.”

On hold

Oftewel: Temptation gaat on hold. Dat bevestigt producent SimpelZodiak: “We hebben RTL verzocht de pauzeknop even in te drukken. Overigens waren we nog niet begonnen aan de voorbereidingen van een nieuw seizoen van Temptation Island, maar die staan voorlopig on hold. We willen eerst weten wat er precies aan de hand is en in gesprek met de heer Diekstra.”

“Wel zien we allerlei verhalen in de media verschijnen die onwaar zijn. Dat kandidaten volgestopt worden met alcohol bijvoorbeeld. Zij krijgen twee alcoholische drankjes per dag en worden zorgvuldig gescreend vooraf. Niet met één gesprek maar meerdere. Ze worden bovendien niet alleen tijdens het programma maar ook lange tijd daarna zorgvuldig begeleid.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Temptation Island vooralsnog van de buis: goed idee?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen