Jort Kelder zet Pieter Omtzigt neer als autist, krijgt standje: ‘Heftig’

Op1-presentator Jort Kelder is live op de radio terechtgewezen omdat hij Pieter Omtzigt neerzet als autist. “Ik hoor je dit zeggen en ik denk meteen: dat is best een heftige uitspraak.”

Pieter Omtzigt en Jort Kelder © NPO

Jort Kelder, een goede vriend van demissionair premier Mark Rutte, is erg sceptisch als het gaat om Pieter Omtzigt. Veel mensen dragen de politicus op handen, maar er lijkt ook een aanval op hem gaande. De Op1-ster discussieert erover in zijn radioprogramma Dr. Kelder en Co, waarin dr. Edwina Hagen te gast is. Zij is expert op gebied van karaktermoord.

Karaktermoord

Is er tegen Pieter Omtzigt een fluistercampagne gaande? “Wat is dan een fluistercampagne? Is dat dan als een politicus die met hem heeft samengewerkt zegt: ‘Daar is niet mee samen te werken, dat is een autist, rampzalig’? Is dat dan een fluistercampagne of is dat gewoon waar?”, vraagt Jort zich af. “Ja… Als het waar is, is het toch gewoon waar?”

Edwina wijst Jort vervolgens terecht. “Nou ja, kijk, jij zegt dus nu… Dat heb ik je eerder in de uitzending horen zeggen en ik dacht meteen van: nou ik vond het best wel een heftige uitspraak… ‘Hij is een autist.'”

Autist

Jort verdedigt zijn verdachtmaking. “Maar praat met de mensen die met hem werken!”

Edwina: “Ja, ja goed. Maar ja, is het aan ons om te bepalen of hij een autist is?”

Jort: “Ik weet ook niet of het erg is.”

Edwina: “Nee, ook dat natuurlijk.”

Jort: “Ik vind als iemand zich op het hoofdpodium meldt om de macht naar zich toe te trekken – misschien niet zelf premier wil worden, maar wel met zijn beweging – dan hebben we als kiezers natuurlijk ook wel recht op de vraag of hij dat aankan. Want wat we niet willen, en dat zal Pieter Omtzigt zelf als eerste beamen, is natuurlijk instabiel bestuur.”

‘Is hij geschikt?’

Jort vraagt zich ten zeerste af of Omtzigt wel geschikt is om Mark Rutte op te volgen. “Een partij die het even overneemt en dan weer implodeert, dat zou helemaal slecht zijn voor het aanzien van de democratie. Dus ja, is hij daar geschikt voor? Krijgt hij dat voor elkaar? Nou, we gaan het zien.”

Edwina vindt dat je moet oppassen met het in twijfel trekken van Omtzigts geestelijk welzijn. “Karaktermoord is een vorm van pesten. Het is een politiek strategisch wapen met als doel om de reputatie van de ander te beschadigen. (…) Je ziet dat hier een methode wordt gehanteerd waarbij Pieter Omtzigt in feite wordt gereduceerd tot één eigenschap.”

Rutte-doctrine

Omtzigt doet het zelf ook, stelt Jort. “Ze doen het bij elkaar doorlopend. Omtzigt noemt het ‘de Rutte-doctrine’. Dat is ook niet per se vriendelijk bedoeld. Alsof al het regeerbeleid van de laatste twintig jaar op Rutte af te waarderen is. Dit hoort toch ook gewoon bij politiek?”

Daar twijfelt Edwina over. “Nou, toen je het had over Omtzigt en van ja: ‘Insiders hebben mij verteld dat hij een autist is…’ Dan denk ik als luisteraar… Ik praat even als mediaconsument. Ik denk dan toch van: hé, Jort zit wel dicht bij het vuur, als hij dat zegt, dat zaait bij mij toch twijfel. Je bent een opiniemaker.”

‘Ik doe wat ik wil’

Jort neemt geen gas terug. “Ik mag doen wat ik wil. Ik denk als je een krant openslaat, of dat wel of niet waar, maar dat al die geluiden wel, en zeker ook op sociale media natuurlijk wel, leesbaar zijn. En ik geef het dan misschien een gezicht. (…) Wat vind je een verfijnde manier van iemand kapot maken?”

Edwina: “Iemand een psychiatrische aandoening aanwrijven, dat vind ik wel… Daarom sla ik ook aan op dat autisme.”

Jort: “Dat is geen aandoening, hè? Dat ben je gewoon.”

Eenzaam

Toch zeg je daarmee wel iets over Omtzigt, vindt Edwina. “Dat er iets een beetje loos is met iemand. Of iemand labiel is, psychisch labiel, dat vind ik wel… Daar valt heel moeilijk tegen te vechten.”

Jort even later: “Zullen we hem dan ook maar een beetje steunen? Want hij is ook misschien wel een beetje eenzaam, toch? Of mag ik dat ook weer niet zeggen?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het schandelijk dat Pieter Omtzigt door Jort Kelder wordt neergezet als een autist?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen