Hadewych Minis: ‘Waarom geen waterkanonnen tegen boeren?’

Hadewych Minis, actrice en klimaatactivist, stelt dat er harder wordt ingegrepen bij de A12-protesten dan destijds bij de protesterende boeren. “Waarom waren daar geen waterkanonnen?”

Hadewych Minis © RTL

Steeds meer actrices zijn tegenwoordig ook parttime klimaatactivist. Carice van Houten lijkt tegenwoordig zelfs helemaal niets anders meer te doen dan strepen tellen op de A12. Zij en haar protesterende vrienden wekken behoorlijk wat ergernis op, omdat veel mensen de snelweg nodig hebben voor hun werk en dagelijkse bezigheden.

Waterkanonnen

Hadewych Minis steunt de snelwegprotesten echter, vertelt ze in de LINDA. “‘Deuggleuf, ben je je weer aan het inzetten voor iets.’ Een nare reactie als deze stopt me niet in mijn wil om me uit te spreken. Ik demonstreer en help mee met acties van Extinction Rebellion, al vind ik de benaming ‘rebellion’ ietsie lastig.”

Het valt wel mee met de rebellie, vindt de actrice. “Alle demonstraties zijn juist vredelievend en geweldloos. Ik was bij de A12-demonstratie in mei. Een orkest speelde Beethovens zevende symfonie. Het zette de toon, we komen in vrede. Kippenvel kreeg ik ervan. Maar ze waren nog niet klaar met spelen of de waterkanonnen begonnen te spuiten.”

‘Boeren niet!’

Het is gek dat waterkanonnen dan weer niet worden ingezet bij boerenprotesten, aldus Hadewych. “Daar schrok ik van. Naïef misschien, maar ik had niet verwacht dat de politie die zo snel zou inzetten. Dat voelde onrechtvaardig. Vooral omdat bij de boerenprotesten, waarbij veel geweld kwam kijken, geen waterkanon te zien was.”

Begint een beter milieu ook niet bij jezelf? Carice krijgt bijvoorbeeld het verwijt dat ze continu vliegt naar leuke klussen in Amerika of haar geliefde in Australië. Maar daar moeten we volgens Hadewych niet op die manier naar kijken. “Een beter milieu begint toch echt bij Shell, Tata Steel en al die andere bedrijven.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waar ergert u zich meer aan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen