Thijs Römer moet gevangenis in: ‘Hij gaat het héél zwaar krijgen’

Een onverwachte wending in het Thijs Römer-proces: de acteur krijgt een zwaardere straf dan geëist en moet daadwerkelijk een maand de gevangenis in. “Goed gedaan door de rechter!”

Thijs Römer © Instagram, NPO

Thijs Römer komt niet weg met een taakstrafje. De rechter weigert mee te gaan met de relatief milde eis van het OM en legt hem een serieuze gevangenisstraf op voor online misbruik van drie minderjarige meisjes. Daarmee lijkt zijn carrière voorgoed voorbij en neemt ook de publieke druk op de vrouwen in zijn leven toe: Katja Schuurman en Igone de Jongh.

‘Thijs krijgt het zwaar’

Een maand verdwijnt Thijs achter de tralies en dat lijkt een hel te gaan worden. Misdaadjournalist John van den Heuvel wees er eerder al op dat misbruik van kinderen zwaar wordt afgestraft door andere gevangenen. “Worden wilde avonturen onder de douches…”, reageert presentator Dennis Schouten op X.

Telegraaf-journalist Wilson Boldewijn vreest ook voor Thijs. “BN’er die iedereen kent die met een zedendelict tussen andere gedetineerden gaat zitten. Nou nou nou. Die gaat het zwaar krijgen.”

Zwaardere straf

Eigenlijk had het OM maar één dag cel geëist, maar omdat hij al twee dagen voor verhoor op het bureau heeft gezeten, zou dat effectief zijn neergekomen op uitsluitend een werkstraf. Daar gaat de rechter dus niet in mee en dat is niet heel gebruikelijk. De geëiste werkstraf van 240 uur blijft overigens óók staan.

Zijn slachtoffer Nena Kruizenga is zichtbaar opgelucht, schrijft verslaggever Janine Schuinder op X. “Nena oogt opgelucht en verlaat de zaak een stuk lichter als ze binnenkwam.”

En ook Tim Hofman, die onlangs bekende dat hij Nena ooit is vergeten terug te mailen, is tevreden: “Mooi. Doei.”

Ongeloofwaardige

Het lijkt erop dat Thijs’ uitspraken tijdens de zitting vorige week tegen hem hebben gewerkt. Janine: “De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij de schuld buiten zichzelf zoekt; zijn Amsterdamse opvoeding, vrije seksuele moraal in zijn vak, de MeToo-beweging. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee.”

Eigenlijk zou de straf nóg hoger uitgevallen dan geëist, maar, zo schrijft ze: “De rechtbank houdt er bij de strafoplegging rekening mee dat Thijs’ carrière kapot is en dat hij enorme-media aandacht heeft gehad wat impact heeft gehad op zijn gezin.”

X

Er wordt op X met tevredenheid gereageerd op de uitspraak:

https://twitter.com/tonfvandijk/status/1688879285346447360

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Thijs Römer moet een maand lang de bak in, een zwaardere straf dan geëist. Terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen