Fidan Ekiz reageert op uithaal Clairy Polak: ‘Kijkers zijn niet dom’

Fidan Ekiz reageert op de keiharde uithaal van Clairy Polak aan haar adres. De Op1-ster is het absoluut niet eens met de kritiek dat ze te vooringenomen zou zijn. “Kijkers zijn niet dom.”

Clairy Polak en Fidan Ekiz © NPO

De bekende journaliste Clairy Polak, die jarenlang tv-programma’s heeft gemaakt, vindt dat de documentaire van Fidan Ekiz over de cancelcultuur veel te veel vanuit haar eigen mening gemaakt is. Een belangrijke rol in de docu is weggelegd voor het plotselinge einde van haar talkshow De Vooravond. “Je moet nooit verbitterd worden. En dat is Fidan wel.”

‘Klinkt mooi’

Fidan deelt op haar Instagram-pagina de reactie van regisseur Kees Schaap, met wie ze de documentaire maakte. “Hier sluit ik me volledig bij aan”, aldus de presentatrice. Het is dus een reactie namens hen gezamenlijk.

De reactie die Fidan onderschrijft luidt als volgt: “Onze collega Clairy Polak heeft moeite met de Doe-het-zelf Dictatuur omdat meningen en feiten door elkaar lopen ‘Je kunt journalistiek alleen maar bedrijven vanuit een mening maar daarna moet je die opzij zetten’, zegt Clairy. Klinkt mooi.”

‘Kijkers zijn niet dom’

Het is echter niet haalbaar, vindt Kees. “Met die gedachte heb ik veertien jaar geprobeerd Zembla te maken en zag ik collega’s bij Nova worstelen. Tevergeefs. Het lukt maar zelden om een mening opzij te zetten. Zo ontstaat journalistieke vooringenomenheid die zich uit in selectieve keuzes van woordvoerders, feiten en quotes.”

Hij vervolgt: “Het heeft de schijn van objectiviteit, maar kijkers zijn niet dom en wantrouwen dit. Vaak ook terecht. En zo groeit het vermoeden dat onze media liegen en een verlengstuk zijn van de macht.”

‘Doe er niet aan mee!’

Het is juist heel goed om duidelijk te maken wat je mening is in plaats van onterecht veinzen dat je neutraal bent, besluit Kees. “Ik doe daar niet meer aan mee, want ik geloof daar niet meer in. Laat kijkers zien wat we vinden, zodat we controleerbaar zijn.”

Hij besluit: “We claimen niet de waarheid, maar brengen de werkelijkheid in meerdere kleuren en zijn eerlijk over onze beweegredenen. Journalistiek met open vizier, in de hoop dat journalistiek weer geloofwaardig wordt.”

Om onduidelijke redenen is Fidans bericht met bovenstaande reactie geliket door één BN’er: Ilse DeLange.

Kritiek op Clairy

Overigens krijgt Clairy best wat kritiek op het feit dat ze Fidan ‘verbitterd’ heeft genoemd, onder anderen van onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk. Hij x’t: “Jammer dat je in deze verhitte tijd niet meer gewoon kritiek kunt hebben op een documentaire zonder ook de maker ad hominem aan te vallen.”

“Als jij een stuk schrijft en op de redactie zegt iemand: ‘Slecht stuk, je doet het alleen zo omdat je ‘verbitterd’ bent’, hoe kun je je daar tegen verweren? Heb het over de inhoud.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Fidan Ekiz een punt? Is het juist goed dat je als journalist wél je mening kenbaar maakt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen