Fidan Ekiz krijgt verbale vuistslag van Clairy Polak: ‘Ze is verbitterd’

Fidan Ekiz krijgt pittige kritiek te verwerken van Clairy Polak. De journaliste en presentatrice vindt dat de Op1-ster haar eigen mening te veel laat blijken in haar werk. “Ze is verbitterd.”

Clairy Polak en Fidan Ekiz © NPO

Het heeft Fidan Ekiz nooit lekker gezeten dat haar vroegere talkshow De Vooravond van de buis is gehaald door BNNVARA en rücksichtslos is ingeruild voor Khalid & Sophie. Ze heeft laatst een documentaire afgeleverd over de cancelcultuur en het einde van die talkshow speelt een grote rol in de film. Een iets té grote rol, vindt Clairy Polak.

Te rechtse Fidan

Clairy vindt het daarom verwarrend om naar die canceldocu (De doe-het-zelf Dictatuur) te kijken. “Het gaat over mensen die gecanceld zijn en ik heb daar zulke gemengde gevoelens bij, omdat het een programma is waarbij journalistiek en persoonlijke afrekening, want dat is het ook, de hele tijd door elkaar lopen.”

De journaliste vervolgt op NPO Radio 1: “Fidan Ekiz heeft een persoonlijke drijfveer. Zij twijfelt er nog steeds aan waarom haar show De Vooravond van de tv is gehaald en zij weigert te geloven dat dat was omdat het een slecht programma was en zij is ervan overtuigd dat dat is omdat zij BNNVARA-onwelgevallige meningen verkondigde, zijnde te rechts.”

‘Het is te persoonlijk’

Het zorgt bij Clairy voor ongemak. “Zij heeft dus een ontzettend persoonlijke reden die ze ook doorlopend erbij haalt. Aan de andere kant laat ze ook mensen zien die echt gecanceld zijn. Bij haar weet je dat niet. Het is alleen maar haar mening. Ze toont dat ook niet aan.”

Er zit bijvoorbeeld een interview met Ian Buruma in de docu. “Dat is een wetenschapper, moet ik misschien even uitleggen, die het veld moest ruimen als hoofdredacteur van de New York Review of Books, omdat die iemand aan het woord liet die iets met #MeToo te maken had. Die houdt daar een hele interessante verhandeling over.”

‘Het ergert me’

Wat is het verschil tussen Fidan en Ian? “Dat hij afstand kan nemen van wat er is gebeurd. Dat kan zij op geen moment. Dat loopt allemaal door elkaar heen. Ik ben doorlopend aan het denken: wat is hier nou mening, wat is hier nou feit, wat is hier nou journalistiek, wat is hier nou boodschap?”

Ze vervolgt: “Dat irriteert me aan de ene kant en aan de andere kant vind ik het maatloos interessant. Opinie en persoonlijkheid is niet erg, maar wel persoonlijke drijfveren en meningen.”

Verbitterd

Vindt Clairy het journalistiek niet passend om dat zo door elkaar te laten lopen? “Ik vind het niet. Journalistiek kun je alleen maar bedrijven, vind ik zelf, vanuit een mening. Maar daarna moet je hem opzij zetten. En hier loopt hij er lopend doorheen. Hij wordt ook niet gestaafd door feiten.”

Fidan heeft in de docu ook een gesprekje met een BNNVARA-baas, waarin ze aangeeft dat ze toch al niet verwacht dat er een eerlijk antwoord komt. “Ze geeft zelf het antwoord, namelijk dat ze het niet gelooft. Dat je het onderzoekt, vind ik allemaal prima, maar kom dan ergens mee. En dit is niet onderzoeken, dit is een welles-nietes-spelletje.”

“Je moet er nooit verbitterd van worden. En dat is Fidan wel.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Fidan Ekiz krijgt vaker de kritiek dat ze te subjectief te werk gaat. Inderdaad verwarrend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen