Victoria Koblenko: ‘Je verbrandt minder snel als je zonnebril afzet’

Victoria Koblenko krijgt behoorlijk wat kritiek op een nogal merkwaardige bewering die ze doet. Ze zegt minder zonnebrandcrème te smeren: ‘Als je geen zonnebril draagt, (…) verbrand je minder snel.’

Victoria Koblenko © RTL

Als duider van de Oekraïne-oorlog duikt Victoria Koblenko al geruime tijd om de haverklap op in talkshows, maar kennelijk heeft ze van nog veel meer dingen verstand. Ze is momenteel op vakantie in de Turkse badplaats Marmaris en ze geeft vanaf die plek adviezen over zonnebrandcrème via haar stories op Instagram.

Minder zonnebrandcrème

Victoria vertelt dat ze tegenwoordig minder zonnebrandcrème probeert te gebruiken. “SPF en voortschrijdend inzicht… Ik gebruik inderdaad producten die clean zijn maar ik gebruik het niet over m’n hele lichaam meer, maar zeker nog wel op m’n gezicht en hals om zonschade op lange termijn te voorkomen.”

Alleen de hals en gezicht? Nee, ook nog een paar andere plekken waar haar huid dun is, om te voorkomen dat die sneller bruin worden dan de rest. “Niet alleen voor de babyhuid, maar ook voor m’n knieën, ellebogen en andere plekken om gelijkmatig een kleur te krijgen.”

‘Ik zet zonnebril af’

Hoe voorkomt Victoria dan dat ze op de andere plekken verbrandt? “Als je geen zonnebril draagt krijgen je hersenen signaal dat er felle zon is en als het goed is verbrand je minder snel. De beste beschermer is toch uiteindelijk geleidelijk gebruinde huid tijdens daluren. Als ik in het heetst van de dag in de zon moet zitten smeer ik natuurlijk wel in.”

Wát een onzin verkoopt deze vrouw, zegt wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, op Twitter bekend als de ‘holistische sloopkogel’ Sjamadriaan. “Victoria Koblenko: ‘Zonder zonnebril verbrand je minder snel en de beste bescherming is je huid laten wennen aan de zon’. Geef deze vrouw vooral een groter podium.”

‘In een talkshow!’

Het zou columniste Hester Zitvast niet verbazen als we Victoria hier vandaag of morgen in een talkshow over horen. “Klinkt als een ongelooflijke interessante en wetenschappelijk onderlegde vrouw. Zou haar best wel eens als deskundige in een prime time talkshow willen zien en horen”, grapt ze.

Victoria heeft volgens Adriaan ook nog een berichtje gedeeld dat ‘ronduit antizonnebrand’ is, namelijk een verwijzing naar ‘een van mijn favoriete accounts om te volgen over gezondere keuzes. caption + slides’. Dit staat ook vol met posts die negatief zijn over het gebruik van zonnebrandcrème.

Victoria reageert

De commotie is Victoria niet ontgaan. Ze reageert: “Mensen die me niet volgen en nu via Twitter komen schelden… Voor jullie goed om te weten dat ik twintig jaar geleden een overheidscampagne heb gedaan om mensen te laten smeren, toen het nog niet ‘normaal’ was en toen we nog niet wisten dat er schadelijke stoffen in sommige zonnebrand zitten.”

Ze vervolgt: “Ben 6 jaar volledig uit de zon gebleven om zonschade te voorkomen. En sowieso zou het schelen als je de plaatjes ook zou zien. Ik laat twee producten zien van factor 50 en vermeld dat je beter in daluren in de zon kan komen. Maar sommige van jullie willen heeeeeeeeel graag iets anders zien/lezen.”

Laatst lag Victoria ook al onder vuur omdat ze op de nationale televisie beweerde dat kassabonnetjes giftig zijn.

Tweet

De kritische tweet over Victoria is al zo’n 120 duizend keer bekeken:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zonnebril af in plaats van smeren: denkt u dat het helpt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen