Tv-show Elise Schaap afgekraakt: ‘Wat een leeg format, en óersaai!’

Elise Schaap zet mooie kijkcijfers neer met haar nieuwe dialectenshow Bla Bla Bla met Schaap, maar de reacties zijn gemengd. En twee tv-opinieprominenten vinden het zelfs ronduit slecht.

Elise Schaap © RTL

De nieuwe RTL 4-show Bla Bla Bla met Schaap is gisterenavond van start gegaan met een mooie 871 duizend kijkers, blijkt uit de, binnenkort geheime, kijkcijfermeting. Een mooie score, maar het programma genoot dan ook van een geweldige lead-in: het geliefde programma B&B Vol Liefde zette met 1,1 miljoen kijkers een record neer.

Oersaai programma

Heel lyrisch zijn de mensen niet over het programma waarin Elise met een verborgen camera dialecten uittest op inheemse bevolkingsgroepen in Nederland: volgens Metro levert de eerste aflevering ‘gemengde reacties’ op, volgens Veronica Superguide zijn de kijkers ‘verdeeld’ en volgens TVgids.nl is de kijker helaas ‘niet massaal overtuigd’.

Twee tv-opinieprominenten zijn in elk geval zéér kritisch, namelijk professioneel tv-kijker Victor Hopman en mediajournalist Jef Willemsen. “Ik hou van Elise maar wat een oersaai programma is dit, wat een leeg format. Wat moeten we hier precies mee?”, sneert Victor in een tweet.

‘Dacht RTL vast ook!’

Wat we hiermee moeten? Jef gevat: “Dat dacht RTL vast ook. In de intro had ze het over ‘iedere week’, maar het hele seizoen van zes afleveringen wordt nu twee keer per week in de zomer opgebrand. Stilletjes weggestopt in de zomer 🙈.”

Victor: “Dit had lekker als idee op de plank moeten blijven liggen.”

Jef: “Ze moesten wat nadat ook Tulpen uit Antwerpen in het ronde archief verdween wegens gebrek aan kwaliteit.”

Nagels over schoolbord

Die hele show is als nagels die over een schoolbord krassen, sneert Victor. “Al die zinnen met woordspelingen ook. Veel te geforceerd. ‘Dus ga ik undercover’, zegt ze. Je ziet slapend zonder contactlenzen nog dat dit Elise Schaap is. 🙄”

Ene Esther wijst op de populariteit van Elise Schaap: “Zij (haar populariteit) moest natuurlijk uitgemolken worden. Dus hebben ze dit denk ik om haar heen bedacht.”

Victor: “Ja precies, blik BN’ers opentrekken en hopen dat het wat doet.”

Dialecten in de rimboe

Jef vindt het erg magere tv. “Wat is de kern van Bla Bla Bla met Schaap? Elise moet mensen in de provincie laten geloven dat ze een van hen is. Bijna alsof ze de rimboe ingaat om de inboorlingen met hun eigen taaltje voor de gek te houden. Ongetwijfeld onschuldig bedoeld, maar *zo* niet meer van deze tijd.”

Is dit niet bedoeld als educatieve televisie? “Ach, kom… Doe nou niet of het een talencursus is. Er komt een handjevol woordjes voorbij, maar in de kern is het alleen ter voorbereiding op die candid-camera-ontknoping.”

Oei, oei, oei. Gelukkig kan de immer sympathieke Elise Schaap vast goed omgaan met die kritiek. Producenten Carlo Boszhard en zijn vriend daarentegen…

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen