‘Strafeis Thijs Römer veel te laag voor zo’n walgelijke, zieke man’

Er is flink wat ophef over de strafeis voor Thijs Römer: het Openbaar Ministerie wil een werkstraf van 240 uur, maar eist effectief géén gevangenisstraf. “Dit is te laag voor zo’n zieke man.”

Thijs Römer en Debby Gerritsen © NPO, SBS

AD-columniste Debby Gerritsen begrijpt er niets van dat Thijs Römer in haar ogen zo makkelijk wegkomt met de zedenfeiten die hij heeft begaan bij minderjarige meisjes. Ze is er vooral woest over dat de acteur op tactische momenten opeens last had van geheugenverlies. “Hadden de meisjes dat maar.”

Walgelijk en ziek

Helaas. Zijn slachtoffers kunnen zich alles nog levendig herinneren, schrijft Debby in haar AD-column. “Bij hen staat deze episode voor eeuwig in het geheugen gegrift.”

Debby, die zelf ook last heeft gehad van grensoverschrijdend gedrag, kotst op Thijs en andere mannen die dit soort gedrag vertonen. “Welke debiel doet zoiets met zulke jonge meisjes? Walgelijk en ziek noemen we dit.”

Te lage strafeis

De strafeis voor Thijs vindt ze echt veel en veel te laag. “We schreeuwen allemaal terecht moord en brand om de walgelijke acties van een sujet als Thijs Römer”, zegt ze.

Maar dit is een veel groter, maatschappelijk probleem, aldus Debby. “Eén ding is zeker: daar gaat die 240 uur taakstraf en een nachtje cel die zijn geëist, geen reet aan veranderen. Zo’n lullig taakje, want laten we het geen straf noemen, is niet alleen een klap in het gezicht voor de slachtoffers, maar laat precies zien hoe serieus we dit probleem nemen.”

‘Het zijn haaien’

Telegraaf-columniste Hester Zitvast vindt het walgelijk dat Thijs zichzelf neerzet als ‘hulpverlener’. Daar denkt zij heel anders over. “Mannen als Thijs voelen het feilloos aan. Het zijn haaien en ze ruiken bloed”, schrijft ze in de krant.

Ook zij vindt de strafeis véél te laag. “240 uur werktaak en dagje gevangenis is de eis. Voor die prijs – want laten we het geen straf noemen – mag je het leven van drie jonge en kwetsbare meisjes binnendringen, overhoophalen en kapotmaken. Het is een trap na voor de slachtoffers en een vrijbrief voor alle mannen die hulpverleneraspiraties hebben. Well done.”

Pedoland

Juicekoningin Yvonne Coldeweijer heeft ook woest gereageerd op de strafeis. ‘Nederland pedoland’, riep ze.

Een gebrek aan kennis, noemt rechtbankverslaggever Saskia Belleman dat: “Ik maak eerlijk gezegd niet anders mee dan dat mensen verontwaardigd reageren op eisen van officieren en ook op vonnissen van rechters. Doorgaans hebben ze eerlijk gezegd niet zo heel veel kijk op een zaak.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u een taakstraf voor Thijs Römer voldoende?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen