‘RTL 4 wil geen VI-clausule in contract Eva Jinek, echt véél te duur’

RTL 4 is niet bereid om een VI-clausule in te bouwen in een eventueel nieuw contract met talkshowster Eva Jinek, vermoedt Angela de Jong. “Dat is indirect uiteindelijk echt veel te duur.”

Eva Jinek © RTL

Critici als Tina Nijkamp en Victor Vlam hameren erop dat de talkshow van Eva Jinek een enorme kijkerswinst kan boeken als het programma verhuist van 22.00 naar 22.30 uur, omdat ze dan niet meer hoeft te concurreren met Vandaag Inside. Dat bewees zich onlangs al toen VI iets eerder op vakantie ging dan Eva en haar kijkcijfers fors in de lift zaten.

Geen VI-clausule?

Victor stelt dat Eva gewoon een VI-clausule moet eisen tijdens haar contractonderhandelingen met RTL 4, oftewel een bepaling dat ze niet meer hoeft te concurreren met de VI. Dat zou voor haar persoonlijk veel beter zijn, omdat haar kijkcijfers dan gaan stijgen en haar marktwaarde dan evenredig meegroeit.

Dit is echter niet realistisch, denkt AD-tijgerhaai Angela de Jong. Ze wijst er in de AD Mediapodcast op dat RTL 4 er niet voor niets voor heeft gekozen om Eva’s talkshow een half uur te vervroegen. Daardoor duurt prime time namelijk nog maar anderhalf uur in plaats van twee uur, en kun je één langgerekte show per avond uitzenden in plaats van twee.

IJdele hoop

Angela denkt dat RTL niet mee zou gaan aan die eis. “Ik denk dat het ijdele hoop is, want dan moet RTL een nieuw programma gaan verzinnen van 21.30 tot 22.30 uur. Ik kan me niet voorstellen dat die paar extra kijkers voor Jinek opwegen tegen de kosten van dat extra programma.”

Collega Dennis Jansen, mediajournalist van het AD, daarop: “Dat denk ik ook niet.”

Angela: “Dus ik denk dat RTL denkt: bedankt voor al het gratis advies, maar dat gaan we echt niet doen.”

Anderhalf uur

Manuel Venderbos, de presentator van de podcast, vraagt zich tegelijkertijd wel af hoe houdbaar die lange programma’s van anderhalf uur zijn op RTL 4. “Die anderhalf uur is ook al niet meer uit te zitten.”

Angela: “Nee, die anderhalf uur is verschrikkelijk. Maar het levert ze wel financieel heel veel op, want ja, je kan er natuurlijk een extra reclameblok in proppen, het scheelt kosten om te maken.”

Veel te duur

Toch verwacht Angela dat RTL 4 daar gewoon mee doorgaat. Zo’n VI-clausule zou betekenen dat de zender terug moet naar twee programma’s op prime time. “Dan moeten ze Jinek echt heel veel gaan betalen. Indirect ook, met dat extra programma wat er dan voor komt. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat in deze markt van plan zijn.”

Het is een kosten-baten-afweging en die slaat volgens Angela wel héél erg één kant op. “Je spaart er gewoon een heel programma mee uit. Elke avond. Vijf dagen in de week. Het is een leuke discussie, maar het is gewoon allemaal niet zo heel relevant.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als u Eva Jinek was, zou u het weigeren van de VI-clausule dan een dealbreaker vinden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen