Özcan Akyol: ‘Grote interview Matthijs van Nieuwkerk niet ver weg’

De spanning stijgt: wanneer komt het epische sorry-schouwpel met Matthijs van Nieuwkerk op de buis? Volgens zijn boezemvriend Özcan Akyol duurt het niet lang meer. “Het moment is nabij.”

Özcan Akyol en Matthijs van Nieuwkerk © Nozem Films

Het kan niet anders dan dat het een enorm media-evenement gaat worden: de grote sorry-show met Matthijs van Nieuwkerk. Waarom heeft de presentator zich als een soort tiran gedragen op de werkvloer van De Wereld Draait Door? Waarom deed hij zo belachelijk over die föhn van de talkshow-visagiste? En is hij al in therapie geweest?

Groot sorry-interview

We willen het natuurlijk allemaal weten, maar zo’n sorry-interview kun je maar één keer doen. Het moet dus wel goed zijn én geloofwaardig. En dat is het niet echt als je eerst uitgebreid en meermaals gaat tafelen en voorbespreken met je voorgenomen interviewer Coen Verbraak. Of als je met een oud-collega als Jeroen Pauw gaat zitten.

AD-terriër Angela de Jong heeft Nieuwsuur genomineerd om dit interview te gaan doen. Zowel Mariëlle Tweebeeke als Jeroen Wollaars zouden er volgens haar geschikt voor zijn. Jeroen lijkt af te vallen; hij is weliswaar ervaringsdeskundige op het gebied van gepest worden, maar heeft ook een relatie met DWDD-slachtoffer Janine Abbring.

‘Waarom verschuil je je?’

Matthijs wil zijn verhaal volgens Jan Slagter, de baas van Omroep MAX, per se doen bij de publieke omroep en die zouden de presentator niet op de buis willen zien voordat het onderzoek naar de misstanden is afgerond. En die resultaten worden op z’n vroegst in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht. Oftewel: dat duurt nog wel even.

Volgens Hélène Hendriks heeft Matthijs echter genoeg andere mogelijkheden om zijn verhaal te doen. Ze zegt in De Oranjezomer: “Als hij dan toch iets wil vertellen, dan denk ik: je bent onafhankelijk, je kan eigenlijk overal gaan zitten waar je wil, dus waarom verschuil je je dan – tenminste, dat heb ik begrepen – achter de NPO dat het daar nog niet mag?”

‘Het komt bijna!’

Dan onthult tafelgast Özcan, die in zijn privéleven innig bevriend is met Matthijs, dat het sorry-interview er bijna aan zit te komen. “Hij verschuilt zich niet. Hij heeft al besloten dat hij een moment gaat kiezen om wat te zeggen. En dat moment is niet meer ver. Je kan wel iets vertellen, maar dat betekent niet dat je daarna meteen weer aan de slag moet.”

“Je kan iets vertellen in een krant of bij jou op tv of op de radio, maar dan kun je ook dat rapport afwachten van commissie-Van Rijn. Ik denk wel dat wij iets eerder van Matthijs gaan horen voordat de uitkomsten van dat rapport er zijn. Ik denk niet dat het moment ver is dat we wat van hem gaan horen.”

Grote vraag

De grote vraag is nu dus vooral waar Matthijs dat interview gaat geven. Het zou natuurlijk moedig zijn om het aan de Volkskrant te gunnen, omdat die krant heeft gezorgd voor zijn val, maar de presentator staat erom bekend dat hij interviews met printmedia alleen per e-mail wil doen. Een radio-interview zou teleurstellen, omdat men toch wil zien of hij het wel echt meent.

Een tv-interview is het meest waarschijnlijk en kan ongetwijfeld rekenen op torenhoge kijkcijfers. Gaat de kijker hem vergeven?

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat zou volgens u meer kijkers scoren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen