Fidan Ekiz onder vuur na bashen Frans Timmermans: ‘Dit kan niet’

Fidan Ekiz wordt zeer stevig bekritiseerd na het bashen van Frans Timmermans. Journalisten vinden dat ze zich als presentatrice van Op1 neutraler moet opstellen. “Dit kan echt niet.”

Fidan Ekiz en Frans Timmermans © SBS 6, NOS

Frans Timmermans, die namens PvdA en GroenLinks de nieuwe premier van Nederland wil worden, wordt flink aangepakt in de media. Met name de zeer felle uitspraken van Jeroen Pauw in de talkshow van Renze Klamer zijn als een bom ingeslagen, maar ook Fidan Ekiz zorgt voor rumoer door de politicus op tv een ijdele narcist te noemen.

Onprofessioneel

Het is volgens onderzoeksjournaliste Kim van Keken not done dat de Op1-presentatrice op televisie zo los is gegaan op Timmermans. “Jarenlang werd Rutte aan talkshowtafels bewierookt. Op1 is dé plek waar VVD’ers zonder kritische vragen leeg konden lopen. Maar nu gaan de presentatoren los op één kandidaat van de PvdA/GroenLinks”, twittert ze.

Kim geeft Fidan een tik op de vingers. “Ik heb echt niets met Frans Timmermans, maar de diarree aan meningen van presentatoren ineens is echt raar en onprofessioneel. Hoezo oordelen presentatoren, overigens allemaal net zo ijdel, op deze manier? Waarom kan het nooit eens inhoudelijker worden?”

‘Dit kan niet’

Journalist Ton F. van Dijk, tevens de vroegere zenderbaas van NPO 1, vindt het een uitglijder van Fidan. “Ik ben fan van Fidan. Maar wanneer je presentator bent van journalistieke talkshow publieke omroep, hoe kun je Timmermans nog objectief (wat iedere politicus, maar vooral de kijker verdient) interviewen als je hem een ‘ijdele narcist’ hebt genoemd?”

Marc Belinfante van de Haagse redactie van EenVandaag daarop: “We moeten concluderen dat het dus geen journalistieke talkshow is.”

De Stentor-journaliste Phaedra Werkhoven: “Eerlijk gezegd vind ik dat de presentator van een talkshow sowieso geen uitgesproken mening moet hebben over een politicus die niet aan tafel zit. Waarom zou die relevant zijn?”

‘Dit schaadt Op1’

Ton F. van Dijk wijst erop dat de uitspraken van Fidan ook schadelijk zijn voor Op1, omdat hij nu mogelijk dat programma gaat mijden. “Zou jij als Timmermans nog bij Pauw of Fidan graag aan tafel schuiven?”

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom: “Al die meningen schaden inderdaad je journalistieke werk. (…) Timmermans schoot door in die speech, zonder meer, maar speculeren is nog geen liegen. Ekiz is Telegraaf-rechts en Pauws onkarakteristieke felheid duidt op een vete.”

Kim van Keken: “Ik vraag mij sowieso al vrij lang af hoe zinvol is dat presentatoren overal als duiders opduiken. Er is, mag ik hopen, een groot verschil tussen presentator en opiniemaker.”

Rob en Ebru

Er zijn ook mensen die voor Fidan in de bres springen, waaronder Rob Goossens, de mediakenner van RTL Boulevard. Hij twittert: “Er zijn echt een miljoen redenen waarom Op1 kut is, maar Fidan is er niet eentje van en zeker niet voor wat betreft Rutte. Zij heeft hem juist kritisch bevraagd én was kritisch over de slaafse volgzaamheid van de meute.”

Opiniemaker Ebru Umar vindt het ietwat seksistisch om Fidan zo weg te zetten. “Ik vind dit niet fair. Feitelijk klopt het en ben ik het er helemaal mee eens. Maar mannen mogen wél een mening hebben. De beroemdste daarvan is wel Jort K. Hij leeft ervan én presenteert al net zo lang.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet Fidan Ekiz een tik op de vingers krijgen van Op1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen