Max Verstappen keihard aangevallen in Jinek: ‘Hij is een profiteur!’

Max Verstappen is gisterenavond keihard aangevallen in de talkshow van Eva Jinek. Ze gaf Rutger Bregman uitgebreid de ruimte om zijn gal te spuwen over de ‘profiterende’ sportheld.

Rutger Bregman, Max Verstappen en Eva Jinek © RTL

Rutger Bregman ergert zich er dood aan: Max Verstappen heeft zijn hele jeugd genoten van alle publieke diensten in België en Nederland, maar woont al zijn hele volwassen leven in Monaco waar hij geen cent belasting betaalt. Daardoor is ons land al 200 miljoen euro aan belasting misgelopen, meent de opiniemaker.

Max in Monaco

Waar Max normaal gesproken uitsluitend bejubeld wordt in de Nederlandse media, komt Eva Jinek nu in verzet. De presentatrice gaf Rutger gisterenavond uitgebreid de ruimte om Max neer te zetten als een belastingontwijkende profiteur. Hij wijst om te beginnen op het feit dat de autocoureur naar publiek gefinancierde scholen is gegaan.

Rutger: “Daar heeft hij van geprofiteerd. En een dag nadat hij 18 werd, is hij vertrokken naar Monaco, een berucht belastingparadijs waar je 0 procent belasting betaalt. Dit is echt een grote berg waar de rich and famous zitten en neerkijken op de gewone mensen, de kleuterjuffen en de leraren die wél belasting betalen en aan de regels voldoen.”

‘Beetje sneu’

Het is legaal maar immoreel, vindt Rutger. Hij vergelijkt het met het rijkste lid van de sportschool dat geen contributie betaalt. “Dat is toch een beetje sneu? En dan is het vooral raar als je rond gaat rennen met de vlag van die sportclub.”

Tafelgast Beau van Erven Dorens is het eens met Rutger. “Ik vind het moreel gezien bedenkelijk, want het is gewoon een Nederlander en hij zou wel iets kunnen doen, maar je kan er niets tegen doen. Het is wishful thinking.”

De populaire politicus Pieter Omtzigt: “Ik denk dat het tijd is dat we wat druk op Monaco gaan zetten.”

En gastvrouw Eva Jinek: “Ik ben het met je eens. Dat is de reden dat mijn ouders niet meer in Amerika wonen, maar in Nederland.”

Wat zegt Max?

Max’ manager heeft een schriftelijke reactie gegeven aan Jinek. “Wij betalen keurig belasting over de sportprestaties die wij in Nederland leveren, zoals het inkomen dat hij verdient tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Waarom zouden we belasting over buitenlands inkomen moeten betalen? Het zou vreemd zijn als je dubbel betaalt.”

Dit zijn de internationale regels, meent de Max-manager. “Men kan overal moreel iets van vinden, uiteindelijk zijn het gewoon de juridische en fiscale (internationale) wetgevingen en daar houden wij ons in alle vormen en maten aan.”

Rutger daarop: “Ik vind het een mooie reactie van de pr-medewerker van Max, maar dat is natuurlijk kletskoek. Dat is misschien een klein beetje vennootschapsbelasting dat ze betalen over dingen die er verkocht worden, maar dat is relatief triviaal ten opzichte van die enorme pot die er binnenkomt. Hij zit niet voor niets in Monaco.”

‘Heel erg ZUUR!’

Wat vinden de Jinek-kijkers ervan? Het is opvallend hoeveel mensen Rutger bestempelen als zuur. “Wat een azijngepis over Max Verstappen in Jinek”, twittert NPO Radio 2-dj Jeroen van Inkel bijvoorbeeld.

Radio 538-ster Dennis Ruyer: “Azijn in pure vorm :).”

Ene Marco daarop: “Al die voetballers die buiten Nederland spelen betalen hier toch ook geen belasting? En waarom niet stoppen dan met kinderbijslag naar buitenland betalen? Lekker makkelijk scoren van die Rutger.”

En Philippe: “Die Rutger is een vleesgeworden geitenwollen sok die als de sodemieter ergens bomen moet gaan knuffelen.”

Fragment

Het fragment uit Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen