Matthijs van Nieuwkerk na fikse ruzie tóch weer naar BNNVARA?

Matthijs van Nieuwkerk stapte zeven maanden geleden met ruzie op bij BNNVARA, maar is zijn terugkeer bij de omroep onvermijdelijk? Mediadeskundige Victor Vlam denkt van wel.

Suzanne Kunzeler en Matthijs van Nieuwkerk © NPO, BNNVARA

Het sloeg afgelopen november in als een bom: Matthijs van Nieuwkerk maakte bekend per direct op te stappen bij BNNVARA omdat de omroep zo fel reageerde op de onthullingen over zijn wangedrag bij DWDD. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk.”

Matthijs’ reparaties

Inmiddels is uitgelekt dat Matthijs achter de schermen werkt aan reparatiegesprekken met zijn slachtoffers en dat duidt op een comeback. De grote vraag is: wáár keert hij terug op de buis? Een vragenrondje van Shownieuws leverde op dat alleen EO en PowNed publiekelijk openstaan voor een samenwerking met Matthijs.

Het is volgens de steeds invloedrijker wordende mediadeskundige Victor Vlam onvermijdelijk dat Matthijs gewoon weer terugkeert naar BNNVARA. “Ik denk dat die reparatiegesprekken heel verstandig zijn om dat te doen en ik denk ook dat hij de reparatie met BNNVARA moet doen, want ik zie Matthijs van Nieuwkerk niet naar een andere omroep gaan.”

Naar commerciëlen?

Matthijs kan toch ook naar de commerciëlen, net als Marcel & Gijs? “Dat is natuurlijk een mogelijkheid. Als zijn imago wat verbeterd is, zou dat een optie zijn en kan hij direct meer verdienen. Maar ja, dat zou wel gezien worden als vluchtgedrag, als het ontwijken van je verantwoordelijkheid. Zo kan het in ieder geval door het publiek gezien worden.”

Een verzoening is pr-technisch beter, meent Victor. “BNNVARA heeft hem ter verantwoording geroepen. Dat vindt hij heel vervelend. Daar is hij waarschijnlijk heel boos over. Dat is duidelijk dat daar in ieder geval behoorlijk wat frictie in zat. Ik denk dat het voor hem heel belangrijk is om te laten zien dat hij die relatie met BNNVARA weer herstelt.”

‘Hij moet het laten zien’

Een publieke verzoening tussen Matthijs en BNNVARA zou volgens Victor heel goed voor hem zijn. Hij vervolgt in zijn gevreesde podcast De Communicado’s: “Om ook te laten zien daarmee dat hij echt begrijpt dat hij dingen heeft gedaan die mis waren, want dat was eerder nou precies het probleem.”

Hij vervolgt: “Hij heeft geen blijk gegeven van het feit dat er echt fundamentele dingen zijn misgegaan bij De Wereld Draait Door. Dat is natuurlijk wel het geval. Dat moet hij laten zien. Dat betekent ook dat hij daar uiteindelijk met BNNVARA weer uit moet komen.”

PowNed of EO?

En een transfer naar de EO of PowNed dan? “Om heel eerlijk te zijn: dat zie ik echt niet gebeuren hoor, jongens, want daar past hij toch totaal niet. Matthijs is natuurlijk iemand van de grachtengordel. Het is iemand met een links profiel. Die moet niet naar PowNed of naar de EO gaan. Dat is op de lange termijn echt desastreus. Daar past hij gewoon niet.”

Victor voorspelt dat we na de zomer, als het NPO-rapport over misstanden naar buiten komt, een groot interview met Matthijs te zien krijgen. “Ik denk dat het begin van het najaar het meest waarschijnlijk is.”

Jan wil hem

Omroep MAX-baas Jan Slagter heeft gisterenavond in RTL Boulevard gezegd dat hij interesse heeft in een tv-interview met Matthijs en dat de presentator daar ook voor open staat. Volgens de omroepbobo houdt de NPO dat echter tegen.

Desalniettemin gaat hij toch een officieel voorstel indienen voor ‘een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen’. “Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie.”

De Communicado’s

De nieuwste aflevering van de Communicado’s:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat het imagotechnisch goed is als Matthijs van Nieuwkerk terugkeert naar BNNVARA?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen