Jan Slagter basht Angela in tv-ruzie over Matthijs: ‘Zó kinderachtig!’

Jan Slagter, de sultan van de seniorentelevisie, is gisterenavond compléét losgegaan op AD-tijgerhaai Angela de Jong. Het twistpunt? Matthijs van Nieuwkerk. “Wat je nu zegt is kinderachtig!”

Angela de Jong, Matthijs van Nieuwkerk en Jan Slagter © RTL

Het Hilversumse medialandschap hangt aan elkaar van vriendjespolitiek en verstrengelde belangen en dat levert vaak ongeloofwaardige televisie op. Zo is de mening van Guido den Aantrekker over moeder en zoon Hazes volstrekt irrelevant geworden – te gekleurd – en zie je ook al van mijlenver aankomen wat Jan Slagter van grensoverschrijdend gedrag vindt. “Woke!”

Matthijs-comeback

Het laat zich dan ook raden wat er gisterenavond in de talkshow van Eva Jinek gebeurde toen Angela de Jong aangaf dat ze het nog te vroeg vindt voor een comeback van Matthijs van Nieuwkerk. Ze vindt het, net als mede-tafelgast Tom van ’t Einde van EenVandaag, beter om te wachten tot het rapport naar zijn gedragingen is afgerond.

Angela is er behoorlijk stellig over: “Het onderzoek loopt nog en er zijn nog steeds heel veel redacteuren die ik hier achter de schermen bij allerlei talkshows tegenkom die ongeveer staan te trillen op het moment dat de naam Matthijs van Nieuwkerk valt. Dan vind ik niet dat je…”

Dan breekt Jan voor het eerst in. “Nu overdrijf je, Angela. Nu overdrijf je echt enorm.”

Ziek thuis

Tom valt Angela bij. “Nee, dat is waar. Dat kom ik ook tegen.”

Angela: “Dat is echt waar.”

Tom: “Nee, Jan, maar waarom zou je iemand tegen wie een onderzoek loopt en beschuldigd wordt van echt wel heftige dingen, zo’n podium geven voor het onderzoek klaar is?”

Jan benadrukt dat hij niet de woordvoerder is van Matthijs, maar: “Het is niet zo zwart als jullie allemaal denken.”

Dan komt Jan met een voorbeeld op de proppen van Matthijs’ wangedrag dat uit zijn verband is gerukt. Tom: “Nee, maar die geluidsman is natuurlijk een van de velen, hè? Er zijn volgens mij zeventig mensen geweest die hun verhaal hebben gedaan.”

Angela: “En hoeveel mensen hebben er wel niet ziek thuis gezeten?”

Groot interview

Volgens Jan wil Matthijs een groot interview geven, maar wordt dat tegengehouden door de NPO. Medegast Aran Bade, verslaggever van RTL Boulevard: “Nee, maar we hebben ook RTL, SBS.”

Matthijs wil het echter bij de NPO, aldus Jan. “En dat werd tegengehouden. ‘Nee’, zeiden ze. ‘Dat mag pas na het onderzoek.’ Dat vind ik ook gek. Niemand heeft het hier nog over minister Wiersma!”

Gastvrouw Eva Jinek: “Jawel, Jan, het gaat wel over Wiersma, hoor. Hij heeft er heel erg last van. Het is een kwestie die hem achtervolgt.”

Angela: “Ik heb Wiersma in elk geval in allerlei camera’s zijn excuses zien aanbieden.”

Jan: “Matthijs had het ook gewild.”

Angela: “Nou, we hebben hem honderd keer benaderd als AD zijnde of hij een interview wil geven.”

‘Dit is kinderachtig!’

Angela vond de eerste reactie die Matthijs eind vorig jaar gaf niet sterk. Dat bleek een aangepaste versie te zijn, omdat de eerste versies te veel een beschuldigende vinger naar anderen waren. “Tot nu toe weten we dat er drie verklaringen zijn uitgegeven. Dat begon met: ‘Het is allemaal de schuld van alle anderen’, een beetje Trump-achtig.”

Dan verliest Jan zijn zelfbeheersing. “Nou, een beetje Trump-achtig? Nu maak je er ook wel weer een karikatuur van. Angela, toch. Een beetje Trump-achtig?”

Angela: “Mag ik dan misschien ook even gewoon mijn verhaal afmaken?”

Jan: “Ja, maar een beetje Trump-achtig vind ik wel een beetje kinderachtig als je dat zegt.”

Angela: “Nou, hij sloeg wild om zich heen en het was allemaal weer de schuld van anderen. Dat mag ik Trump-achtig noemen.”

‘Niet bij jou!’

Áls Matthijs al een interview gaat geven, dan kan hij dat beter niet doen onder de vlag van Jans omroep MAX, concludeert Tom. “Als ik jou zo hoor praten, dan denk ik: dit is die cultuur die eigenlijk het probleem is. Omroepbazen die gewoon niet aanvoelen wat de gevoeligheden zijn. (…) Dat is misschien heel persoonlijk, maar dat meen ik wel.”

Jan blijft erbij. Hij vindt dat Matthijs veel te hard wordt aangepakt. “Ik ga hier geen namen noemen, maar er zijn heel veel mensen die nog steeds een baan hebben bij de televisie en wellicht ook nog wel die hier rondlopen (doelt op Jinek-producent Ewart van der Horst, red.) die er óók onderdeel van uit hebben gemaakt en daar hebben we het níet over.”

Fragment

Een kort fragment ziet u onderstaand, een langer fragment op de website van RTL.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen