‘Eva Jinek kan Vandaag Inside-clausule eisen in contract met RTL 4’

Eva Jinek zou er goed aan doen om een Vandaag Inside-clausule te eisen in haar contract met RTL 4, indien ze verder wil bij de zender. Dat stelt mediakenner en opinietornado Victor Vlam.

René van der Gijp en Eva Jinek © SBS, RTL

Het is verbijsterend hoe goed Eva Jinek plotseling weer scoort nu de mannen van Vandaag Inside op vakantie zijn. Haar lage kijkcijfers van de afgelopen tijd lijken dus één-op-één samen te hangen met het succes van René van der Gijp en zijn kornuiten. Gisteren had ze een dipje vanwege het voetbal, maar eergisteren scoorde ze ontzéttend goed.

Eva scoort opeens

Kijkcijferprofessor Tina Nijkamp schrok zich gewoon een hoedje toen ze de kijkcijfers van dinsdag zag: Eva Jinek scoorde 702 duizend kijkers en maar liefst 26 procent marktaandeel. Is dat alles? Nee, in de doelgroep van RTL 4 kwam ze uit op 32 procent. Een zeldzame megascore, noemt ze het op haar analysekanaal.

Alleen RTL Late Night scoorde volgens Tina een keertje nóg hoger in die doelgroep. “Ter vergelijking: Op1 had 9,2, Marcel & Gijs 11,9 procent, VI zit altijd rond de 20 à 21 procent en Arjen Lubach ook. Normaal halen alleen het Half Acht Nieuws, Editie NL en RTL Boulevard deze cijfers. Nu dus ook Jinek. Grote taart dus voor Eva en haar team.”

VI-clausule

Het is natuurlijk hét bewijs dat Eva zonder directe concurrentie van VI fenomenaal kan scoren. En dat leidt volgens mediakenner Victor Vlam maar tot één conclusie: áls Eva verder wil bij RTL 4, dan moet ze een Vandaag Inside-clausule in haar contract laten opnemen. Oftewel: dat ze niet meer met VI hoeft te concurreren.

VI is op zender van 21.30 uur tot 22.30 uur, en Eva van 22.00 uur tot – als ze mazzel heeft – 23.15 uur. Een starttijd van 22.30 uur zou haar uit de brand helpen, stelt Victor in zijn podcast De Communicado’s: “Ze lijdt écht enorm onder de concurrentie van Vandaag Inside.”

‘Dat kan ze eisen’

Eva móet dit wel eisen om haar carrière te redden, aldus Victor. “Ik kan me voorstellen dat ze in haar onderhandelingen met RTL 4 dit soort dingen meeneemt. Dat ze zegt van: ‘Jongens, ik wil wel dat dat programma van mij verplaatst wordt naar 22.30 uur in plaats van 22.00 uur, zodat ik niet langer tegenover Vandaag Inside sta.’ Dat kan ze natuurlijk eisen.”

Co-host Lars Duursma: “Is ze ook niet gewoon een briljant strateeg? Ze heeft kritiek gekregen, ook hier, dat ze de beslissing over haar toekomst wel heel lang voor zich uit schuift. Dat ze anderen laat bungelen, ook RTL 4. Maar eigenlijk heeft ze net zo lang gewacht totdat VI zou stoppen, zodat ze een betere onderhandelingspositie heeft.”

Vooropgezet?

Is dat echt vooropgezet van Eva? Haar contract loopt eind dit jaar af, er is een enorme salarisval voorspeld en de presentatrice wil pas na haar bevalling in september een beslissing nemen. Victor: “Of ze het helemaal bedacht had van tevoren dat weet ik niet, maar in ieder geval helpt het haar wel.”

Toch sluit Victor een transfer naar het zevenuurslot van NPO 1 nog steeds niet uit. “Je kunt ook denken van: dit geeft haar misschien het zelfvertrouwen dat als ze níet op een tijdslot zit waar heel veel andere talkshows zitten, dat ze dan beter tot haar recht komt. Op het zevenuurslot is geen andere talkshow te zien.”

Hij besluit: “Dus dan zou ze echt de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk kunnen zijn daar, die dat tijdslot misschien wel weer echt tot ongekende hoogte brengt. Dus ik denk dat op zich alles mogelijk is.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als RTL 4 niet mee wil gaan met een Vandaag Inside-clausule, kan Eva Jinek dan beter vertrekken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen