Eva Jinek begrijpt GroenLinks-sufferd niet: ‘Je bent onnavolgbaar’

Eva Jinek had gisterenavond de GroenLinks-sufferd aan tafel zitten die haar partij woest heeft gemaakt met een heuse rancunestem. “Jouw beslissingen zijn voor mij echt onnavolgbaar.”

Eva Jinek en Debora Fernald © RTL

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft bij de Eerste Kamerverkiezingen niet gestemd op haar eigen partij GroenLinks, maar op Volt. De consequentie? GroenLinks verloor een zetel in de Eerste Kamer, Volt won er eentje. Ze is tot haar verbazing direct uit de fractie gezet. “Ik dacht dat het geen impact zou hebben, ik ben er een beetje beduusd van.”

‘Ik wist het niet’

Eva Jinek had deze politieke sufferd gisterenavond aan tafel zitten. De talkshowdiva begrijpt niet dat Debora niet snapte wat de impact van haar stem was. “Had jij dat niet in jouw positie zelf moeten weten?”

Debora: “Dat had ik zelf moeten weten, maar ik vind het wel vreemd dat ik dat zelf had moeten weten. (…) Ik had het moeten weten, maar ik wist het ook wel. In die zin niet dat het zulke persoonlijke gevolgen zou hebben, hoe personen op mij hebben gereageerd. Dat wist ik niet, maar ik wist wel dat die stem van mij belangrijk is. Dat wist ik.”

Racistische partij

Ze geeft haar zetel niet terug aan GroenLinks. “Daar ben ik te stoer voor. Ik ben een echte Rotterdamse. Die zetel is van mij. 8.114 mensen hebben voor mij gekozen en dan kan er GroenLinks achter staan, maar zij hebben ook niet voor een racistische partij gekozen die GroenLinks nu toch wel is.”

Tafelgast Özcan Akyol: “Je kan toch niet zeggen dat heel GroenLinks racistisch is omdat jij een paar ervaringen hebt gehad?”

Debora: “Nee, nee. En daarom wilde ik ze de pijn besparen om dit verhaal zo te doen en heb ik gisteren gezegd dat ik spijt heb van de consequenties die dit heeft gehad voor de góede mensen binnen GroenLinks.”

‘Dat is echt onzin’

Eva kan geen touw vastknopen aan deze Debora. “Er zijn andere partijen, er zijn andere mogelijkheden. Als je zo slecht behandeld wordt door mensen, hoef je echt niet te blijven. Dat is echt onzin.”

Ze vervolgt: “Nog even, want ik probeer het te snappen: je hebt wél spijt dat je op Volt heb gestemd, daardoor is Volt nu weer boos, want je zegt: ‘Ja, ik had niet op Volt moeten stemmen’, maar je zegt: ‘Ik heb geen spijt dat ik op Volt heb gestemd, ik heb alleen spijt van het feit dat het zoveel impact heeft op mij en mijn kind.’ Zie ik dat goed?”

Debora: “Ja, dat is de spijt, maar ik heb geen spijt dat ik op Volt heb gestemd, want ik heb dat uit loyaliteit gedaan.”

Eva: “Dus het was een vergissing toen je zei: ‘Ik heb spijt dat ik op Volt heb gestemd?’”

Debora: “Ja, dat is in principe niet goed uitgelegd of misschien heb ik dat verkeerd gezegd.”

Onnavolgbaar

Het geduld aan tafel raakt op. Özcan: “Ik snap het eigenlijk nog steeds niet. Is dat erg? Gisteren toen ik jou op tv zag – je was heel veel op tv – zei je wél dat je het echt niet begreep en als je het wel had begrepen, dat je het niet had gedaan.”

Debora: “Als ik de consequenties had begrepen, alles bij elkaar had begrepen, dan had ik het niet gedaan. Dat zeg ik ook. Ik wist niet dat het een hele zetel in de Eerste Kamer was. Dan kunnen mensen mij naïef en dom noemen, maar dat is mij niet verteld.”

Eva: “Ik snap dat discriminatie bestaat en racisme ook. Tegelijkertijd kan daarnaast bestaan dat jouw beslissingen voor mij nu onnavolgbaar zijn. Ik kan bijna niet navertellen hoe dit verlopen is. (…) Ik kan het niet eens reproduceren. Dat zijn niet dingen die met elkaar verbonden zijn.”

Debora: “Dat snap ik.”

Koekoek!

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat deze Debora Fernald wel geschikt is voor haar functie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen