Twan Huys wekt woede: ‘Wat een kwál is die man, dit is gestoord!’

Twan Huys zorgt voor enorm veel ergernis bij Rick Romijn, de spitsvondige stersidekick van Radio Veronica. “Wat een kwál is die man. Het is eigenlijk gewoon gestoord om dit te zeggen.”

Twan Huys © NPO

Het achtervolgt Twan Huys al jaren en jaren: de vrolijke uitzending van College Tour die hij maakte met de beruchte crimineel Willem Holleeder. Hij heeft vorige week tegen het AD gezegd dat hij die show met de kennis van nu niet meer gemaakt zou hebben. “Dát is het verschil dat ik nu maak.”

‘Wat een kwal!’

Ah, Twan heeft inmiddels dus principes gekregen. Mosterd na de maaltijd, vindt Rick Romijn, een grootheid in de sidekickwereld. “Wat een kwal is die Twan Huys. Toen Holleeder werd geïnterviewd, wist iedereen wat Holleeder had gedaan”, briest hij in de Radio Veronica-ochtendshow van Tim Klijn.

Tim daarop: “Nou, hij was toen wel echt de knuffelcrimineel. Zo werd hij wel genoemd. Wij werkten toen bij een andere radiozender met z’n allen en daar was hij ook gewoon te gast.”

‘Fout van Ruud!’

Rick beaamt: “Ja, 538. Wij kregen hem aangeboden en wij hebben gezegd: ‘Nee, we hoeven die gozer niet in de uitzending.’”

Tim: “Maar hij kwam vervolgens wel in een ander programma op dezelfde zender langs.”

Rick: “Ja, bij Ruud de Wild en dat had hij ook niet moeten doen.”

Mede-sidekick Niels van Baarlen: “Het is natuurlijk heel raar. Twan Huys zegt: ‘Met de wetenschap van nu had ik het niet gedaan’, maar toen was ook al bekend dat het geen lieverdje was.”

Ouderwetse penoze

Tim verdedigt Twan. “Nee, dat klopt. Maar het gerucht ging toen nog een beetje van: ja, dat is een beetje de ouderwetse Amsterdamse penoze.”

Rick: “Hij had twintig jaar vastgezeten bij elkaar, man!”

Tim: “Ja, voor een ontvoering.”

Rick: “Ja en voor afpersing van vijf vastgoedhandelaren. Het is echt gestoord om dit te zeggen [van Twan].”

Niels: “Er was toen al genoeg reden voor om dit niet te doen. Daarna is het nog wel versterkt, maar je had toen al kunnen inschatten: ik moet dit niet doen. Hij gaat nu een beetje achteraf… Ja, achteraf is mooi wonen, maar de hartelijke groeten!”

Evert is het eens

Evert Santegoeds is het eens met Rick en Niels. Hij zegt in zijn podcast Strikt Privé: “Al in de jaren tachtig ketende Holleeder twee oudere mannen, te weten Heineken en zijn chauffeur Doderer, vast aan kettingen in een loods in het westelijk havengebied in Amsterdam. Dat was op het moment dat hij daar aanschoof ook al wel duidelijk.”

Hij besluit: “En sowieso, als je echt Mandela in die stoel hebt gehad, en de groten der aarde en alles, iedereen die wat voorstelt in Nederland… En in dat hele rijtje plaats je Holleeder… (…) Het is nooit handig geweest en het is ook nooit begrepen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen