Thomas van Groningen gefatshamed door VI: ‘Hij is net Billie Turf!’

Thomas van Groningen, de politiek verslaggever van Op1, is gisterenavond gefatshamed tijdens de live-uitzending van Vandaag Inside. Hij werd vergeleken met Billie Turf en een circusdirecteur.

Thomas van Groningen © NPO

Het heeft Vandaag Inside nooit echt lekker gezeten: Thomas van Groningen gebruikte het programma om een bekende journalist te worden en toen hij dat eenmaal was, nam hij de benen naar Op1. De reden? Hij wilde geloofwaardig blijven als politiek verslaggever en kennelijk dacht hij dat als VI-gezicht niet te kunnen.

‘Die dikke’

Nu zit Thomas avond aan avond in Op1. René van der Gijp zag hem dinsdagavond in de talkshow zitten, in dezelfde uitzending als Michael van Praag. Die hield volgens de voetbalanalist een goed verhaal. “Alleen zat die dikke er iedere keer doorheen te…”

Die dikke? Ah, Wilfred Genee weet gelijk over wie het gaat. “Thomas van Groningen.”

Johan Derksen: “Nou, die Thomas wordt een irritant baasje.”

René: “Die gaat zich overal mee bemoeien!”

Billie Turf

Ook Johan wijst op Thomas’ lichaamsgewicht. “Er is een gesprek en Billie Turf zit overal tussendoor te lullen.”

Billie Turf is een stripfiguur uit de jaren zestig en zeventig met als bijnaam ‘het dikste studentje ter wereld’. Niet echt 2023-proof dus. Als daar op een achternamiddag een sensitivity reader overheen gaat, kunnen al die stripboeken in de prullenbak.

En toch gebruikt Johan dit stripfiguur nu om Thomas te omschrijven. Genadeloze fatshaming dus. En dat is volgens psychologen schadelijk, omdat het kan leiden tot diepgewortelde psychologische problemen en ernstige lichamelijke gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, depressie, eetstoornissen en depressieve gedachten.

Circusdirecteur

Özcan Akyol doet er vervolgens nog een schepje bovenop. Die zet Thomas neer als een circusdirecteur. “Het is een soort circusdirecteur. Ik heb met hem aan tafel gezeten. Het is een heel lieve jongen, niets daarvan, maar hij schreeuwt alles uit. Hij roept gewoon, dat je denkt: oké, er gaat iets gebeuren ofzo. Maar er gebeurt niks en dan is hij klaar en gaat hij weer weg.”

Studiogast Sam Hagens: “Hij zei vandaag nog dat ik jullie de groeten moest doen. Hij mist jullie wel.”

Goede keuze?

Wilfred: “Heeft hij nou een goede keuze gemaakt om voor Op1 te kiezen?”

Johan: “Hij heeft ons lelijk in de steek gelaten die jongen.”

Wilfred: “Wij hebben hem grootgemaakt, heel groot. En nu zitten we met Sam.”

Özcan: “Als hij voor het geld heeft gekozen, dan heeft hij een goede keuze gemaakt, maar als hij niet voor het geld heeft gekozen, dan is het een waardeloze keuze.”

Niet voor het geld

Het was volgens Wilfred niet voor het geld. “Hij kon niet meer verdienen.”

Sam: “Hij heeft niet voor het geld gekozen. Dat heeft hij ook wel eens gezegd.”

Dom dan, vindt Özcan. “Ik vind het een heel slecht programma.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen