Sander Lantinga zes dagen lang in paniekaanval door Nick & Simon

Sander Lantinga heeft een zes dagen durende paniekaanval beleefd door een afzegging van Nick & Simon. “Zij gingen niet mee, dus ze hadden ons gevraagd. Toen ging ik hyperventileren.”

Sander Lantinga en Nick & Simon © SBS, Ruud Baan

Vrijwel alle BN’ers zijn er wel bekend mee: paniekaanvallen. Althans, als je afgaat op hoeveel van hen erover vertellen in de media. Nu doet Sander Lantinga er uitgebreid zijn verhaal over in de podcast 30 Minuten Rauw. Hij belandde in 2012 in een burn-out na de opnames van het tv-programma De Zomer Voorbij.

Flauwvallen

Sander heeft naar eigen zeggen ‘een fikse burn-out van vier jaar’ gehad. “Ik denk dat ik al eigenlijk driekwart jaar in een soort van voorstadium zat, maar álle signalen heb genegeerd. En op een dag, toen ging het gewoon niet meer. Toen liep ik op Hoog Catharijne en toen dacht ik: hey, volgens mij ga ik nu flauw vallen. Het begon te bewegen.”

Hij vervolgt: “Toen ben ik naar buiten gerend ook nog. Nou, toen ging het wel weer. Dat heb ik nog twee of drie keer gehad en toen kwam de meest bizarre zomer uit mijn leven. Dat was dus 2012 met Lowlands, Klusjesmannen, Try Before You Die, festivals van 3FM…”

63 dagen lang

Het was véél te druk, legt Sander uit. “Gewoon 63 dagen non-stop achter elkaar, ook de zaterdag en zondag werken en ook nog eens avonden… Maar goed, het moest leuk zijn, dus dan vond ik het maar leuk. En toen merkte ik wel dat ik het steeds minder leuk begon te vinden. Toen kwamen die hyperventilatie- of paniekaanvallen, hoe je het wil noemen.”

Nick & Simon zorgden voor de druppel die de emmer deed overlopen. “We gingen tien dagen De Zomer Voorbij doen, want Nick & Simon gingen niet meer mee, dus ze hadden Coen en mij gevraagd. En dag vijf, toen liepen we in Montpellier. En toen ging het echt niet meer.”

Nick & Simon

Die afzegging van Nick & Simon was de nagel aan de doodskist voor Sander. “Ik kreeg toen een paniekaanval of een hyperventilatieaanval en daar kwam even op dat moment geen einde aan. Ik dacht wel: dit is het meest a-relaxte gevoel wat ik ooit echt… Alle zintuigen staan op 110 procent. Je huid prikkelt, je bent kortademig. Je kan niet meer helder denken.”

Hij vervolgt: “Het is gewoon angst. Het besef dat je nergens heen kan, dat maakt het nog erger. En het besef dat je denkt: straks komt het terug, maakt het nog erger. En dan krijg je angst voor de angst. En op het moment dat je dat beseft, dan is het einde zoek. Nou ja, dus toen daar heb ik eigenlijk zes dagen lang een non-stop paniekaanval gehad.”

Tv-carrière

Keerde die stress vorig jaar terug toen zijn tv-carrière mislukte? Was hij boos over het van de buis halen van Vier Is Te Veel? “Nee, helemaal niet. Verre van. Nee. Dan is het toch ook een beetje Alice in Wonderland en vind ik het wel weer grappig om meer te maken.”

Hij vervolgt: “Dan lukt een keer iets niet en dan lukt er na mij nog veel meer niet en weet ik ook wel dat het niet aan mij ligt. Dan heet het programma ‘Vier is te veel’, gaat het na twee afleveringen van de buis en dan ben ik de eerste om de grap te maken: ‘De titel slaat dus op het aantal afleveringen!’”

30 Minuten Rauw

De podcast 30 Minuten Rauw:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen