Sam Hagens onder vuur vanwege ‘irrelevante’ vraag aan Zelensky

Sam Hagens krijgt kritiek omdat hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky lastig heeft gevallen met een irrelevante vraag over protesterende parlementariërs als Caroline van der Plas.

Zelensky en Sam Hagens © SBS

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een verrassingsbezoek aan ons land gebracht. Hij gaf gisteren samen met Mark Rutte een persconferentie en ook Hart van Nederland-ster Sam Hagens was daarbij. Alle aanwezige Nederlandse journalisten kregen de ruimte om twee vragen te stellen. “In totaal!”

Kritische Caroline

Flink balen, vertelt Sam aan de bar van Vandaag Inside. “We stonden daar met tien Nederlandse journalisten en we zijn op een soort democratische manier gaan bespreken met elkaar welke vragen we belangrijk vinden. Zelf wilde ik heel graag een vraag stellen over de kritiek vanuit de Kamer.”

Caroline van der Plas heeft voor wat ophef gezorgd door te roepen dat ze Zelensky’s bezoek ongepast vond op de dag van de Dodenherdenking. “Ik vond het niet de belangrijkste vraag, maar ik wilde hem wel gesteld hebben. Dat lukte niet, want de rest was het er gewoon niet mee eens.”

Sam is brutaal

Brutaal als hij is, besloot Sam het tóch te vragen. “Ik dacht, nadat ál die vragen uiteindelijk gesteld waren: ik kan toch niet zonder iets thuiskomen, want dan krijg ik een pak slaag van Johan! Ik dacht: als ik nou op een heel nette manier vraag aan Zelensky of ik nog een vraag mag stellen, misschien dat het werkt.”

Sam vroeg de president: “Wat zegt u tegen Nederlandse parlementariërs die vinden dat Dodenherdenking alleen over Nederlandse slachtoffers moet gaan?”

Daarop kwam een correct en respectvol antwoord van Zelensky.

Rutte pissig

Wilfred Genee denkt dat Sam een reprimande krijgt vanuit Den Haag. “Ik denk dat je een tijdje op de strafbank terechtkomt.”

Collega Johan Derksen: “Ja, Rutte stond zich te ergeren.”

Wilfred: “Die zat zich dood te ergeren. Dat zag je meteen aan hem. Die dacht: wat een lul.”

Sam: “Hij heeft nog niet gebeld. Ik denk dat het meevalt.”

Irrelevante vraag

Tafelgast Özcan Akyol vindt dat Sam geflaterd heeft. “Sam, ik ben dol op je, maar ik dacht wel: als je íemand kan spreken met zijn statuur… Deze man gaat echt de geschiedenisboeken in, hè? Het wordt Churchill, Nixon, Gorbatsjov, noem maar op. Dit wordt de grote man in de geschiedenis.”

Hij vervolgt: “En dan kun jij zeggen later tegen je kinderen of wie dan ook: ‘Ik heb een vraag mogen stellen aan hem.’ Dan moet je uitleggen welke vraag je hebt gesteld en dan ga je zeggen: ‘Ja, ik heb gevraagd wat hij vindt van Caroline van der Plas. Dat was een mevrouw met een boerenpartij en die wilde niet komen opdagen.’”

Totáál onbelangrijk, wil Özcan maar zeggen. Zelf zou hij iets hebben gevraagd over Zelensky’s gevoelsleven, bijvoorbeeld over zijn vermoeidheid. “Of over zijn vrouw.”

Fragment

Zelensky op de persconferentie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

De Oekraïense president Zelensky vragen naar Caroline van der Plas. Irrelevant?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen