Özcan Akyol overvalt Eva Jinek met pittige kritiek op Jaïr Ferwerda

Özcan Akyol heeft zijn gastvrouw Eva Jinek gisterenavond live op televisie geconfronteerd met kritiek op haar verslaggever Jaïr Ferwerda. Hij vindt diens vraagstelling veel te sturend.

Eva Jinek en Özcan Akyol © RTL

De manier waarop de media achter de geestdriftige VVD-minister Dennis Wiersma aanzitten stoort Özcan Akyol een beetje. De presentator zat gisterenavond in de talkshow van Eva Jinek, waar een itempje van Jaïr Ferwerda met daarin deze bewindspersoon werd vertoond. De verslaggever stuurt daarin behoorlijk aan op zijn vertrek.

‘Wat is Jaïr?’

Özcan vindt dat niet helemaal Jaïrs taak, geeft hij aan. “Waar ik moeite mee heb, ook in dit filmpje… Kijk, als hij zich misdragen heeft, dan moet hij weg. Als er feiten zijn etcetera, maar zijn werkgever heeft besloten dat hij moet blijven. Dan vind ik het wel interessant wat er in de journalistiek gebeurt.”

Als Dennis Wiersma ondanks de onthullingen van eerst De Telegraaf en daarna NRC niet weg hoeft van de leiding, dan is dat ook een antwoord, vindt Özcan. “Misschien moet hij wel weg – ik heb daar verder geen oordeel over – maar dan komt nu weer Jaïr… Ik weet niet: is hij een journalist of een columnist, Jaïr?”

Vrije hand

Eva antwoordt daarop: “Jaïr is denk ik een journalist met een vrije hand, dus ook provocatief en verschillende instrumenten om dingen aan mensen te ontlokken. Misschien een beetje meer zoals jij.”

Özcan: “Maar al die stukken nu, zijn heel erg opiniërend. Het is heel erg duidelijk wat de journalisten willen. Dat is niet erg, maar dan moet je niet zeggen: ‘Dit is een artikel of een reportage.’ Dan moet je zeggen: ‘Dit is een opiniestuk.’ Dan moet je gaan zeggen: ‘We gaan nu opiniestukken erover schrijven, van: wij vinden dat dit niet kan.’”

Mediahetze

Nu lijkt het meer een hetze vanuit de media, aldus Özcan. “Nogmaals: ik neem het niet voor hem op, ik ken hem niet – misschien is het inderdaad een heel vervelende man en verdient hij deze kans niet – maar op een gegeven moment moet je je als media ook neerleggen bij het feit dat er feiten zijn geopenbaard en daar een beslissing over is genomen.”

Hij vervolgt: “De betrokken partijen handelen misschien niet zoals jij wil, maar ja, dan moet je je erbij neerleggen als media zijnde. Je kunt niet door blijven gaan totdat je toch je zin krijgt en daar zitten we nu in.”

Eva twijfelt erover: “Is het niet bij uitstek de taak van de journalistiek om daar een beetje het licht op te blijven schijnen?”

Fragment

RTL heeft hier geen fragment van online geplaatst. Wel van een stukje dat er werd gedanst op tafel:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen