Op1 kampt met groot probleem: ‘Drek houdt politici bij ons weg’

De talkshow Op1 kampt volgens de politiek deskundige van het programma, Thomas van Groningen, met een enorm probleem. Hij merkt dat politici steeds minder graag willen aanschuiven.

Thomas van Groningen © NPO

Politiek is een van de pijlers van de talkshow Op1, maar hoe kun je dat goed overeind houden als er steeds minder politici aan tafel willen komen? Het is een probleem waar de redactie momenteel enorm mee kampt, vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen in het programma van Ruud de Wild op NPO Radio 2.

Politici willen niet in Op1

Het heeft volgens Thomas een direct verband met de verharding op sociale media. “We zien dat politici steeds vaker last hebben van dreigementen. Dit is echt wel een piek. Ik moet zeggen dat wij het zelf ook wel merken”, zegt hij.

Waar merkt hij dat aan? “Ik werk dan bij de talkshow Op1 en als wij politici vragen, dan komt het best vaak voor dat ik dan een gesprek krijg van: ‘Ja, ik weet niet of ik het moet doen. Ik weet niet of ik wel moet komen, want dan krijg ik daarna weer al die drek over me heen.’”

Vrees voor reacties

Politici zijn volgens Thomas banger en banger voor de reacties op hun tv-optredens. “Dat belemmert dus wel politici om zich uit te spreken en om daadwerkelijk te zeggen wat ze vinden, omdat ze bang zijn dat dat dan weer allerlei maatschappelijke reacties op gang brengt en daar mogelijk ook bedreigingen bij zitten.”

Was dat net zo erg bij Vandaag Inside, waar Thomas in het verleden de politiek analist was? “Dat publiek zit wel iets anders in de wedstrijd, maar de reacties bij Op1 vanuit kijkers zijn net zo heftig. Het maakt niet uit waar in de media je iets over politiek zegt.”

Emmer stront

Heeft Thomas zelf ook last van die verharding? “Ikzelf krijg af en toe wel eens een naar berichtje, maar politici zelf krijgen altijd een emmer stront over zich heen en het maakt niet uit waar ze zitten. En daar zitten dus ook bedreigingen bij.”

Vaak zijn die bedreigingen niet serieus te nemen. “Maar ja, er zitten misschien ook mensen bij die het wel serieus menen. Het is toch eng als je bedreigd wordt en we merken echt dat politici eronder gebukt gaan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u dat politici geen zin meer hebben in talkshows?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen