‘Eva Jinek terug naar NPO? Dan is AvroTros een goede kandidaat!’

Als Eva Jinek uiteindelijk tóch kiest voor een terugkeer naar de NPO, dan zou de AvroTros een goede kandidaat zijn, zegt opinietornado Victor Vlam. “Met Antoinette Hertsenberg als tafelgast.”

Antoinette Hertsenberg en Eva Jinek © AvroTros, RTL

Het is nog altijd één groot vraagteken waar Eva Jinek na de jaarwisseling te zien zal zijn. Ze heeft aangegeven dat RTL 4 graag met haar verder wil, maar dat ze zelf nog twijfelt en pas ná haar bevalling in september een beslissing wil nemen. Dat is dus slechts enkele maanden voor haar contract verloopt en dus wel erg kort dag. Wil ze tóch terug naar de NPO?

Zevenuurslot lonkt

Hoewel er een forse salarisval vastzit aan een terugkeer naar de publieke omroep – Eva pakt momenteel 1,2 miljoen per jaar, moet weliswaar inleveren bij RTL, maar zou bij de NPO sowieso teruggaan naar twee ton – wordt het tóch niet helemaal uitgesloten. Ze kan immers voor prestige kiezen in plaats van voor geld, en op NPO 1 lonkt het zevenuurslot.

NPO 1’s zevenuurslot wordt nu ingevuld door Khalid & Sophie (BNNVARA) en Nadia (VPRO), maar dat zijn allebei geen kijkcijferhits. De KRO-NCRV-talkshow M ging eerder al ter ziele. “Ik denk echter dat die omroep sinds die tijd wat meer de woke-koers is gaan varen. Ik kan me voorstellen dat ze daarvan weg wil blijven”, aldus Victor.

Geen M 2.0

Eva wil niet in de voetsporen treden van Margriet van der Linden, stelt hij in de podcast De Communicado’s. “Een M 2.0, daar zit zij denk ik niet op te wachten. Dat zou misschien wel een flop worden. WNL heeft ze vroeger ook gewerkt, maar daar is ze ook wel met slaande ruzie weggegaan. Ze waren niet zo blij met de manier waarop ze vertrokken is.”

Welke omroep past dan wél bij Eva? “Ik denk eerlijk gezegd dat AvroTros een heel logische kandidaat zou zijn. Dat is een omroep die nog geen dagelijkse talkshow heeft gemaakt. Ze hebben ook niet meegedaan aan Op1. En tegelijkertijd is het wel een omroep die nu heeft gezien dat twee prominente titels, Radar en Opsporing Verzocht, zijn gedegradeerd.”

Eva als compensatie

Zowel Radar als Opsporing Verzocht zijn verhuisd van NPO 1 naar NPO 2. “Dat ligt echt erg gevoelig daar bij die omroep. Je zou ter compensatie kunnen zeggen van: daarvoor krijgen ze wel een dagelijkse talkshow, in ieder geval een deel van het jaar, om zeven uur op NPO 1 voor terug. Dat lijkt mij een best wel logisch scenario.”

Hij vervolgt: “Dan zou je zelfs kunnen bedenken dat Antoinette Hertsenberg daar regelmatig kan optreden, zoals ze overigens nu ook al in Jinek doet, om over consumentenonderwerpen te praten, waardoor Antoinette ook weer het platform heeft dat haar een klein beetje is ontnomen sinds haar programma naar NPO 2 is vertrokken.”

Kunst en cultuur

En dat is niet de enige reden, aldus Victor. “AvroTros is een omroep die kunst en cultuur als pijler heeft. Dat was ook een van de pijlers van de Wereld Draait Door. Het is best logisch om daarmee een soort van talkshow op te bouwen die echt anders en vernieuwend is, maar wel voortbouwt op wat DWDD ooit groot heeft gemaakt.”

Het zou een duurzame zet zijn voor Eva’s carrière, denkt Victor. “Zodat ze niet alleen de opvolger is van Matthijs van Nieuwkerk, maar dat format ook innoveert op een manier dat Khalid & Sophie niet echt is gelukt, ondanks dat het beter gaat met de kijkcijfers.”

Onwaarschijnlijk

Niet iedereen gelooft in een terugkeer van Eva naar de publieke omroep. “Ik zou ook niet zo goed weten waar je haar bij de NPO zou moeten neerzetten. Ik vind haar eigenlijk niet echt zo’n vooravondpresentator, moet ik eerlijk zeggen”, zei Rob Goossens onlangs in RTL Boulevard.

Talkshowregisseur Bert van der Veer noemt het op Instagram ook ‘hoogst onwaarschijnlijk’. “Eva is sinds zij in 2020 naar RTL ging ook zodanig gehonoreerd dat naar de NPO gaan een forse aderlating zou zijn. (…) Dus toch: RTL. Maar maakt zij wel genoeg uren voor haar honorarium? Dat zal dan gecompenseerd moeten worden met projecten op Videoland.”

Hij besluit: “De saaiste optie is vaak de meest waarschijnlijke.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen