Eva Jinek over falend Op1-duo: ‘Normaal gesproken sta je dan op’

Eva Jinek vindt het een natuurlijke reactie om op te staan als er iemand bloedend op je studiovloer ligt, zegt de presentatrice in reactie op het bizarre incident bij Op1. “Dat is toch je instinct?”

Eva Jinek en Charles Groenhuijsen en Margje Fikse © RTL, NPO

De talkshow Op1 is een favoriet mikpunt van spot geworden, maar ze maken het zichzelf ook niet gemakkelijk. Afgelopen week lag er een studiogast bloedend op de vloer: íedereen stond op, behalve presentatoren Charles Groenhuijsen en Margje Fikse. Hij begon het draaiboek door te nemen, zij deed liveverslag van de situatie.

‘Je denkt: sta op!’

Allemaal héél erg vreemd, vindt Marc-Marie Huijbregts. Hij legt het Eva Jinek voor in haar uitzending van gisterenavond: “Wat had je gedaan? Je had opgestaan toch wel? Had je niet opgestaan?”

Eva daarop: “Vooropgesteld: het is makkelijk lullen als je er niet was op dat moment. Dat wil ik echt gezegd hebben. Ik heb vaak genoeg ook gehad dat mensen mij vroegen: ‘Waarom deed je dat?’ En dan dacht ik: ja, god, dat had ik ook niet van mezelf verwacht. Als je ernaar kijkt, dan denk je: je staat op.”

Instinct onderdrukken

Het is logisch om in dit soort situaties op te staan van tafel, vindt Eva. “Dat voelt als een soort onbedwingbaar iets om te doen. Maar dat weet jij ook, live is live, en je kunt niet precies voorspellen wat je op zo’n moment zou doen. Dat is gewoon een eerlijk antwoord.”

Tafelgast Tim de Wit: “Je zit ook met mensen aan tafel en er waren wel allemaal mensen naar die vrouw toegelopen.”

Eva: “Maar je moet wel een instinct onderdrukken, denk ik, om niet daarheen te lopen, toch? Je normale neiging is om op te staan, ook al ben je de zevende!”

Behoorlijk gênant

Özcan Akyol, een vaste gast van Jinek, heeft van de week bij Vandaag Inside ook kritiek geuit op Charles en Margje van Op1. “Dat was inderdaad behoorlijk gênant, maar ook heel symbolisch voor waarom dat programma niet goed is. Die mensen werken alleen vanuit een draaiboek en oortjes, waarin vragen worden ingefluisterd. En autocue, precies.”

Hij vervolgt: “En toen dat gebeurde, was Charles Groenhuijsen aan het zoeken in het draaiboek van: oké, er valt een vrouw op de grond, waar staat dat eigenlijk? En die kon het niet vinden! En die Margje Fikse bleef maar doorpraten, alsof het een live-radioverslag was. De menselijke reactie zou zijn dat je gaat helpen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen