Danny de Munk krijgt namen John en Yvonne niet over zijn lippen

Danny de Munk zat gisterenavond zeer geëmotioneerd aan de desk van Shownieuws. De zanger kreeg daar de namen van John van den Heuvel en Yvonne Coldeweijer niet over zijn lippen.

Danny de Munk, Yvonne Coldeweijer en John van den Heuvel © SBS, YouTube, RTL

Het is nu dik een jaar geleden dat het leven van Danny de Munk compleet veranderde. Hij kwam in april vorig jaar terecht op het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer, wier spionnen hem van ernstige zaken beschuldigden. Zijn carrière kwam twee maanden later, in juni, abrupt tot stilstand toen een vrouw aangifte van verkrachting tegen hem deed.

Krokodillentranen

John van den Heuvel, de misdaadverslaggever van De Telegraaf, opende flink de aanval op Danny. Hij kwam meermaals terecht op de voorpagina van de krant en de journalist leek overtuigd van zijn schuld. Zelfs toen de aangifte tegen Danny werd geseponeerd, sloot John niet uit dat hij alsnog vervolgd zou worden. En zijn tv-huilbui? ‘Krokodillentranen!’

Inmiddels wordt Danny langzaam maar zeker gerehabiliteerd en ook RTL 4 omarmt hem weer. Nu heeft hij een nieuwe single uit en daarom zat hij gisterenavond aan de desk in de live-uitzending van Shownieuws.

Wang bijten

Danny ziet er nog steeds uit als een gebroken man. Hij hekelt de advocaat van zijn aangeefster die stelt dat ‘dit verhaal alleen maar verliezers kent’. “Ik denk dat mijn hele gezin slachtoffer is geworden. Wij zijn wel duidelijk de verliezers, want de andere partij is tot de dag van vandaag anoniem gebleven.”

Hij vervolgt: “Als ik dit nu weer zie, moet ik wel weer even aan de binnenkant van mijn wang bijten. Kijk, ik zit nu bij jullie, dus dan moet ik me eroverheen zetten, maar ik ben er nog lang niet. Als zoiets je wordt aangedaan… Ik moet wel even zeggen: als je écht slachtoffer bent van verkrachting, dan moet iemand ook gestraft worden daarvoor.”

Amerikaans

Nog steeds kan Danny niet geloven waarin hij verzeild is geraakt. “Het is Amerikaans, het is nieuw. Ik ken dit niet. Ik heb het er ook met Jenny over gehad: ken jij iemand in onze branche die überhaupt een keer een aangifte van verkrachting hebt gehad? Ik ken die niet.”

Wanneer wist hij voor het eerst dat hij het haasje was? “Dat was toen bij een juicekanaal. Dat was… Ja, ik wil niet…”, aldus de volkszanger, die de naam van Yvonne Coldeweijer niet wil noemen.

Ook de naam van John van den Heuvel krijgt hij niet over zijn lippen. Die noemt hij steevast ‘een misdaadverslaggever’.

Blunder

John heeft flink geblunderd door per ongeluk de naam van Danny’s aangeefster te lekken. “Want ik wist ook nog niet over wie het ging, hè? Lang verhaal kort kwam ik door een misdaadverslaggever die een mailtje had gestuurd achter de naam. Er gingen geen bellen bij mij rinkelen. Ik denk: wie ís dat?!”

Pas na flink wat speuren ging er bij Danny een belletje rinkelen. “Ik kwam bij Facebook en dacht: verrek, jij bent diegene geweest die mij toen destijds hebt opgenomen omdat wij hadden gezoend. Dat geef ik eerlijk toe en daar heb ik nooit over gelogen. Dat is opgenomen en dat is gestopt door een elektronisch geluid, dat we ons alle twee de klere schrokken.”

Vijf dagen

Deze vrouw heeft van John een véél te groot podium gekregen, vindt Danny. “De dag erna stond het heel groot in de grootste krant van Nederland. Op de voorkant vijf dagen lang. Het is zo onwerkelijk als er op de voorpagina staat: ‘Danny de Munk wordt verdacht van verkrachting.’ Ik ben heel menselijk daarin. De dag erna hoop je dat het eraf is.”

Niet dus. “Dan nóg een dag. Nóg een dag. Het stond wel vijf dagen… Ik heb álles bijgehouden! Ik heb er af en toe nog last van hoor. Je slaapt slecht. Ik zit aan een slaappil, omdat ik het gewoon niet kan verkroppen dat dit is gebeurd. (…) Die misdaadverslaggever heeft dat vijf dagen lang op de voorpagina gegooid.”

Eén persoon

John en Yvonne lijken hem het meest dwars te zitten. “Die week van die misdaadverslaggever, de grootste krant en het juicekanaal kreeg ik echt alles over me heen. Ik vind het ook rot om te zeggen: ‘De media hebben hun steentje eraan bijgedragen’, want dat is niet helemaal waar. Het zijn sommigen. Een journalist is ook één persoon.”

Hij besluit: “Het is niet dat je een hele redactie kan aanvechten. Het is één persoon die de beslissing neemt van: we gaan even lekker met een gestrekt been bij Danny de Munk erin. Dat heb ik moeten accepteren.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat John van den Heuvel terughoudender had moeten zijn in de zaak-Danny de Munk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen