RTL 4 haalt omstreden act met Aziaten uit tv-show Marieke Elsinga

RTL 4 haalt de omstreden act met twee zwaarlijvige Aziatische mannen uit de tv-show Alles is Muziek van Marieke Elsinga. Bovendien wordt de uitzendlengte van de kijkcijferflop ingekort.

Marieke Elsinga © RTL

Het is momenteel veruit de grootste kijkcijferflop op RTL 4: de tv-show Alles is Muziek van Marieke Elsinga, waarin gevallen sterren als Irene Moors als een stel doorgeslagen Neanderthalers op sjoelbakken rammen om muziek te maken. Niet alleen de lage kijkcijfers zijn veelbesproken, maar ook een terugkerende act in het programma: Yumbo Dumb.

RTL 4 grijpt in

Deze act bestaat uit twee zwaarlijvige Aziatische mannen die gekke geluiden kunnen maken met hun lichaam. Maar in een medialandschap waarin Aziatische Nederlanders zwaar ondervertegenwoordigd zijn, wordt het als ongepast gezien om Aziatische mensen alleen op te voeren als ze een gek kunstje kunnen doen.

Het heeft tot forse kritiek geleid van tv-prominenten als Tina Nijkamp en Rob Goossens. RTL 4, dat inclusiviteit en diversiteit normaal gesproken hoog in het vaandel heeft staan, besluit nu om in te grijpen.

Act uit de show

RTL 4 heeft besloten om de act uit de show te halen. Eigenlijk zouden ze aankomend weekend wederom te zien zijn, bleek uit een promo. “Yumbo Dumb is een bestaande komische act uit Japan, die onder ander mee heeft gedaan aan America’s and Asia’s Got Talent”, legt een woordvoerster van de zender uit.

Ze vervolgt: “De twee creëren geluid met hun lichaam en bootsen geluiden na zoals uilen, dolfijnen en UFO’s. Aangezien Alles is Muziek draait om te laten zien dat echt uit alles muziek te halen is, hebben we hen uitgenodigd in het programma. Vorige week was de laatste week dat zij in het programma te zien waren.”

Niet van de buis

Opvallend nieuws is dat Alles is Muziek nog steeds van de buis wordt gehaald. “Naar aanleiding van reacties van kijkers dat ze het programma iets te lang vinden, hebben we vanaf zaterdag Alles is Muziek in de lengte iets aangepast.”

Rob Goossens gaf eerder aan te verwachten dat Marieke van de buis zou worden gehaald: “Je gaat niet de zender vrijhouden voor een programma dat zo dramatisch scoort.”

Armoe in tv-land

Angela de Jong noemde Alles is Muziek als hét voorbeeld van alles wat er misgaat in tv-land. “Ik heb sterk het idee dat tv-bazen nog in de jaren tachtig leven. Dat ze denken van: we trekken een blik BN’ers open, we laten ze iets geks doen op televisie en dan vreet de kijker het wel. Terwijl de kijker naar Netflix kan, naar Videoland.”

De kwaliteit op streamingdiensten ligt volgens Angela veel hoger. “De kijker ziet de meest waanzinnige dingen op streamingdiensten voorbijkomen en die denkt: moet ik nu dan naar Irene Moors kijken die op een sjoelbak trommelt? Het is zo’n ontzettend armoe in tv-land.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

RTL 4 kort de tv-show van Marieke Elsinga in. Goed plan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen