Op1-ster Thomas van Groningen onder vuur: ‘Je bent een clown!’

Thomas van Groningen, de politiek analist van Op1, krijgt een flinke veeg uit de pan. “Het probleem is dat hij voor een deel een beetje hetzelfde doet als tv-clowns als Jaïr Ferwerda.”

Thomas van Groningen © NPO

De manier waarop Thomas van Groningen zich manifesteert in de talkshow Op1 zorgt voor ergernis bij debatexpert Lars Duursma. “Ik heb een probleem met hem”, zegt hij in zijn podcast De Communicado’s. “Het probleem is een beetje dat hij voor een deel hetzelfde doet als tv-clowns als Jaïr Ferwerda.”

Momentje creëren

Wat doet Thomas dan? “Overdag probeert hij in Den Haag een momentje te creëren en dan gaat hij echt bewust niet op zoek naar de inhoud. Het moet gewoon leuk zijn, een leuk fragmentje creëren op het Binnenhof. Jaïr doet dat ook en gaat dan ’s avonds op de bank zitten om uit te rusten (…), maar Thomas doet het iets anders”, zegt Lars.

Thomas is namelijk ook tafelgast in Op1. “Die probeert dus een momentje te creëren, wat hij vervolgens ’s avonds kan bespreken. Het enige doel is dus: hé, laat ik iets leuks creëren, iets memorabels, iets spraakmakends, want dan kan ik rechtvaardigen dat ik ’s avonds aan tafel zit bij een talkshow om dat momentje te gaan bespreken.”

‘Treed je af?’

Het stoort Lars bijvoorbeeld als Thomas achter politici aanrent om te vragen of ze het bijltje erbij neergooien, zoals laatst bij D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. “Dat is een vraag die alleen maar bedoeld is om relletjes te creëren.”

“Vervolgens probeert hij nog tot drie keer toe echt deze vraag te stellen met als enige doel om een momentje te creëren voor de talkshow ’s avonds. En het gaat dus nooit over de inhoud, alleen maar over de poppetjes. Hij staat eigenlijk daarmee ook symbool voor alles dat er mis is aan de Haagse verslaggeving vaak.”

Poppetjes

Co-host Victor Vlam is het eens. “Het is van: het inhoudelijk over de stikstof hebben is waarschijnlijk iets wat complex is voor de kijker en een afhaakmoment, dus Thomas van Groningen probeert het altijd te verpakken als: wat betekent dit voor jouw positie of voor de positie van iemand anders? Met andere woorden, het gaat altijd over de poppetjes.”

Het is precies de reden waarom het toeslagenschandaal zo laat aan het licht is gekomen, aldus Lars. “Dat is ingewikkeld, ver weg. Dan moet je dingen onderzoeken, moet je inlezen, moet je journalistiek werk doen. Het is veel makkelijker als je het alleen maar over de poppetjes hebt.”

“En zolang het niet over de poppetjes kon gaan, was de hele toeslagenaffaire eigenlijk ook niet interessant.”

Clown uithangen

Lars vindt dat Thomas zichzelf eens achter de oren moet krabben. “Thomas van Groningen probeert bij alles wat hij doet de clown uit te hangen. Stop daarmee.”

“Laat het ook eens een keer over inhoudelijke discussies gaan in plaats van alleen maar dat momentje te willen scoren, dat je ’s avonds bij de talkshow kan bespreken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen