‘Natasja Froger is slachtoffer van leeftijdsdiscriminatie bij RTL 4’

Het vertrek van Natasja Froger bij RTL 4 heeft niets te maken met een verlopen contract, maar met leeftijdsdiscriminatie. Dat idee heeft diversiteitsstrijder Janneke van Heugten.

Natasja Froger © RTL

Janneke van Heugten, oprichter van het mediaplatform VIDM dat zich inzet voor meer diversiteit in de media, vindt het buitengewoon jammer dat Natasja Froger (57) is gedumpt als presentatrice bij RTL 4. Ze wordt bij haar laatste programma Voor Hetzelfde Geld ingeruild voor de vijftien jaar jongere Leonie ter Braak.

Leeftijdsdiscriminatie

De officiële reden? “Natasja heeft op dit moment geen contract meer bij RTL, we hebben gekozen voor Leonie waar we sinds januari een contract mee hebben”, aldus een woordvoerder van de tv-zender.

Daar gelooft Janneke dus niets van. Zij schrijft in Trouw: “Het is niet de eerste keer dat een presentatrice wegens haar leeftijd ingeruild lijkt te worden. Voormalig anchor Margreet Spijker van RTL Nieuws kreeg in 2014, vlak voor haar vijftigste, te horen dat ze niet meer in het decor paste en daarom ruimte moest maken.”

‘Ook bij Op1’

Dit probleem speelt niet alleen bij RTL, zegt Janneke. Ze wijst naar Op1, waar Tijs van den Brink (52) de jongste mannelijke presentator en Fidan Ekiz (46) de oudste vrouwelijke presentator is. “De gemiddelde leeftijd van de vrouwelijke presentatoren van Op1 ligt op 41 jaar, bij de mannen is dat 57 jaar.”

Een van de problemen is dat vrouwen in medialand sowieso nog altijd veel meer beoordeeld worden op hun uiterlijk, schrijft Janneke. Willemijn Veenhoven, oud-presentatrice van Op1, kreeg bijvoorbeeld het verzoek om haar bril af te zetten op tv. “Een vraag die ze vast niet had gekregen als ze Willem had geheten.”

‘Stop ermee!’

De belangrijke RTL-ster Luuk Ikink vindt dat zijn werkgever moet oppassen dat niet alle seniors eruit vliegen, omdat die veel ervaring met zich mee brengen. “En toch verdwijnen veel vrouwen rond hun vijftigste van het scherm”, aldus Janneke.

Natasja Froger is daar nu één van. “Streep geen vrouwen weg waar het publiek een band mee op heeft gebouwd. Vrouwen die geliefd en ervaren zijn en die worden gewaardeerd. We willen echte mensen zien.”

Botoxafkeer

Het weekblad Party speculeert dat het verouderde uiterlijk van Natasja wel eens de reden zou kunnen zijn van haar exit. “Wordt Natasja gezien haar leeftijd soms afgerekend op haar afkeer van botox en fillers? Het lijkt er wel op…”

Met die afkeer is ze namelijk een ‘vreemde eend in de bijt’ in Hilversum, aldus het tijdschrift. Maar níet onder de kijker, die liever Natasja ziet dan Leonie. “Dus of RTL’s Peter van der Vorst er wijs aan doet om Natasja weg te bonjouren en de minder populaire Leonie het stokje over te laten nemen, is nog maar de vraag…”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen