Luuk Ikink: ‘Jan Smit opgestapt om handjeklap bij Songfestival?’

Luuk Ikink sluit niet uit dat Jan Smit vanwege handjeklap is opgestapt bij het Songfestival. Hij rakelt het gerucht op dat de inzending van Mia & Dion al vóór de selectieprocedure beklonken was.

Mia & Dion en Luuk Ikink © Jasper Suyk, RTL

RTL Boulevard zorgde een half jaar geleden voor intense speculatie over de inzending van Mia & Dion naar het Eurovisie Songfestival. De officiële selectieprocedure, waarvoor talloze artiesten en liedjesschrijvers zich maandenlang uitsloofden, begon vorig jaar op 16 mei. Maar twee dagen later, op 18 mei, gebeurde er iets héél raars.

Handjeklap?

Op die dag schreef Mia Nicolai op haar Instagram-pagina: “Ik zeg het alvast: over zes maanden komt er een nieuw project dat mij lief is naar buiten in de wereld. Het gaat de boel flink opblazen.”

Zes maanden later, begin november, werd duidelijk dat Mia met Dion Cooper naar het Songfestival gaat. Toen schreef ze: “Weet je nog dat ik zei dat er iets groots in november zou komen? Nou, het is er. Eurovisie Songfestival 2023, we komen eraan.”

De organiserende omroep AvroTros kwam met een bizar zwak excuus. Het zou ‘haar humor‘ geweest zijn. Humor of toch gewoon handjeklap tussen hun mentor Duncan Laurence en de selectiecommissie van het Songfestival?

Luuk rakelt op

Nu gisteren onbedoeld is uitgelekt dat Jan Smit in november plotseling besloot om na tien jaar uit de selectiecommissie te stappen – volgens het AD nadat hij als enige tégen de inzending van Mia & Dion was – rakelt Luuk het merkwaardige selectieproces op. “Er is al een tijdje wat geks aan de hand met dit liedje”, zegt hij in de RTL Boulevard van gisteren.

Luuk zet de hele tijdlijn vervolgens nog eens uiteen (‘want dit zou wel eens een theorie kunnen zijn’). Daarna: “Zou het kunnen dat dit allemaal al bekokstoofd is en dat Jan daarachter is gekomen en hij dacht: daar heb ik gewoon geen zin in, dit wil ik niet op deze manier?”

Oftewel: is Jan opgestapt vanwege handjeklap bij het Songfestival?

Plausibele theorie

Verslaggever Aran Bade sluit het niet uit. “Ja, ik vind dat een heel plausibele theorie. Het lijkt er heel erg op dat het een handjeklap is geweest, met Duncan Laurence, open deuren, en dat de commissie daarvoor heeft gekozen. En dat Jan toen heeft gezegd: ‘Daar gaan we niet voor.’ Temeer ook omdat er andere liedjes zijn.”

Vlak na RTL Boulevard kwam Jan gisterenavond met een statement op Instagram: “Ik reageer normal gesproken nooit. Nu laat ik toch even van me horen. Ik heb AvroTros in november 2022 al laten weten dat ik na 10 jaar uit de selectiecommissie stap. De reden was dat ik het tijd vond voor vers bloed en nieuwe inzichten.”

Indianenverhalen

Jan verzet zich tegen de verhalen die nu rondgaan, maar maakt dat verder niet concreet. “Er komen nu allerlei indianenverhalen voorbij die niet kloppen. Vanzelfsprekend wens ik Mia & Dion heel veel succes in Liverpool!”

Story-baas Guido den Aantrekker zet daar in Shownieuws vraagtekens bij: “Het AD doet goede journalistiek, dus die zullen hem ongetwijfeld om een reactie hebben gevraagd en daar heeft hij dus niet op willen ingaan. Ik vind het een beetje flauw om dit dan nu ineens weer te doen. Ik denk dat er meer belangen spelen. Zijn connectie met AvroTros misschien.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen